Неспирният дъжд доведе до лудост организаторите на събития на Античния театър в Пловдив. Само за няколко дни паднаха спектакли, които се очакваха с интерес от публиката под тепетата.

Най-сериозни поражения от променливото лято търпи Държавна опера-Пловдив.

След отлагането на танцовия спектакъл с участието на солисти от Большой театър за септември, в събота мениджмънтът на музикалната институция взе решение да премести операта „Трубадур“ за 11 юли.

Уважаеми зрители, поради потвърждение от метеоролозите на БАН, че прогнозата за събота и неделя вечерта е изключително неблагоприятна, спектакълът се отлага за сряда, когато времето ще е стабилно и ще имате възможност да се насладите на великолепните солисти. Решението е взето предварително заради многобройната публика, която пътува за спектакъла извън Пловдив, съобщиха от Операта и уточниха, че билетите за новата дата важат без презаверка. Почитателите на класическото изкуство приеха решението спокойно, тъй като преди „Лебедово езеро“ с руските артисти им се наложи да чакат пред входовете на Античния театър, за да разберат, чеч спектакълът пада. Сега те бяха предварително информирани за промяната.

Лошите прогнози и за тази седмица принудиха и екипа на естрадната ни прима Лили Иванова да вземе решение за преместване. Първо спектакълът бе отложен с няколко дни – от 28 юни на 9 юли, но и тази вечер голямата ни певица няма да излезе на древната сцена. Прогнозите за дъжд наложиха промяна.

Въпреки огромното желание на целия ни екип да запазим уникалната атмосфера в Античния театър, отново се налага да се съобразим с атмосферните условия и метерологичната прогноза за понеделник и сме принудени да преместим мястото за провеждането на концерта в зала С.И.Л.А. Билетите ще важат без необходимост от презаверяване и ще се погрижим за адаптирането към новата схема и настаняване на публиката. Предварително благодарим за разбирането, написаха от екипа на Лили Иванова.

Това предизвика сериозно разочарование сред почитателите й. Мнозина обявиха, че искат да върнат билетите си, защото са ги закупили специално за спектакъла на Античния. Други изразиха опасения, че ще настъпи тотален хаос с местата, а са си закупили най-скъпите билети, за да се насладят на изпълненията на любимата си певица от първия ред.

Трети директно заплашиха, че в случай, че не им бъдат възстановени парите за вход, ще си потърсят правата в Комисията за защита на потребителите. Не са малко тези, които призовават отново да се отложи спектакълът.

Прогнозите за дъжд не спират. В месечната прогноза на сайта accuweather.com ще вали и на 10, 16, 19, 21, 25 юли. В 10-дневната си прогноза сайтът sinoptik.bg пък отбелязва като дни с превалявания 17 и 18 юли.

ЕТО КАКВИ СЪБИТИЯ ПОД ЗВЕЗДИТЕ ВКЛЮЧВА ЮЛСКИЯТ АФИШ НА ПЛОВДИВ:

4-29 юли – „ФИЛМОВИ НОЩИ ВЪВ ФИЛИПОПОЛИС”, Лятно кино „Орфей”, 21.10 и 23.30 ч.
Пловдив отново е кино с 20-ото юбилейно издание на „Филмови нощи във Филипополис“. От 6 до 29 юли лятно кино „Орфей“ ще се превърне във фестивален център за интересна програма – съчетание на класика и нови суперхитове. 

10 юли – JAMES BOND LIVE IN CONCERT, OPERA OPEN ФЕСТИВАЛ, Античен театър, 21 ч.
Диригент: Найден Тодоров; Софийска филхармония
В концерта на Софийската филхармония ще прозвучат най-популярните песни от филмовата поредица за Агент 007 в изпълнение на Рут Колева, Ягода Тренева, Криста, Боби Косатката и Живко Станев.

11 юли – „ТРУБАДУР” – Верди, OPERA OPEN ФЕСТИВАЛ, Античен театър, 21 ч.
Диригент: Лучано Ди Мартино; Солисти, хор, балет и оркестър на Опера Пловдив
Нюйоркското сопрано с италиански корени – Джоана Париси, любимка на публиката и пресата в Северна и Латинска Америка, ще участва в една от най-известните опери на Верди заедно Иван Момиров и Крум Гълъбов. Спектакълът е на австрийската режисьорка Урсула Хорнер.

13 юли – ДА ПЕЕШ ПОД ДЪЖДА, OPERA OPEN ФЕСТИВАЛ, Античен театър, 21 ч.
Диригент: Страцимир Павлов; Продукция на Опера Варна
За първи път в България най-великият филм-мюзикъл на всички времена, пренесен на сцена от бродуейските легенди Бети Комдън и Адолф Грийн, с оригинална филмова хореография от Джийн Кели и Стенли Донън. Продукцията е на Опера Варна, а в главните роли влизат любимците на публиката Орлин Горанов и Мариан Бачев.

15 юли - ЙОГА АРТ ФЕСТ "ПЛОВДИВ ЗА МЛАДИТЕ", Парк Бунарджика, 10-20 ч.
Съчетаване на Йога практика под съпровода на музика на живо - DJ, оперно и народно пеене, лечебните звуци на тибетски пеещи купи и други инструменти. И за кулминация рисуване свободно и  отключване на творческия потенциал.

17 юли – PIANO BATTLE / ПИАНО ДУЕЛ, OPERA OPEN ФЕСТИВАЛ, Античен театър, 21 ч.
Диригент: Константин Добройков; Оркестър на Опера Пловдив
Двама виртуозни пианиста – публиката ще реши кой е по-добрият! В шоу формата, обиколил най-големите зали по света, се изправят един срещу друг германците Андреас Керн и Пол Цибис. Пиано дуелът е разделен на няколко кръга, всеки с определен музикален стил – чуйте Рахманинов срещу Шопен, Моцарт срещу Вагнер и дори музиката от сагата “Междузвездни войни”!

20 юли - HILLS OF ROCK, Гребната база, 17-06 ч.
Сцена "Main Stage" D2, Airforce, Serenity, FishCrematorySABATON;
Сцена "Alternative Hill" - Exit Reality, Velian, Infected Rain, REAVEN;
Сцена "Hills Of Bass" - Exo Acidtrip, HIGH CONTRACT DYNAMITE MC, Matrix&Futurebound, Agressor Bunx, L33, Targy;
Сцена "Na Tumno" - Paracosm, X Husband, Miry, Wickeda, KOZA MOSTRA, Abop, DJ Dharba

21 юли - HILLS OF ROCK, Гребната база, 17-06 ч.
Сцена "Main Stage" - Odd Crew, Jinjer, Madame Mayhem, Battle Beast, Dope, JUDAS PRIEST;
Сцена "Alternative Hill" - Fool Circle, Saint Electrics, District 13, Cold Snap;
Сцена "Hills Of Bass" - High Roll, GOLDIE, Friction Linguisticcs, Calyx&Teebee, Ogonek, Faith;
Сцена "Na Tumno" - Axez, Drive Your Life, Mlyk!, Milena, KULTUR SHOCK, Raggalution, DJ Калашnick

21 юли – „ОТЕЛО” – Верди (премиера), OPERA OPEN ФЕСТИВАЛ, Античен театър, 21 ч.
Диригент: Диан Чобанов; Солисти, хор, балет и оркестър на Опера Пловдив
Шекспировият разказ за ревност, отмъщение и убийство оживява в операта на Верди , в която композиторът в успява да „открие“ как да „съедини“ всяка нота на музиката с драмата на сюжета. В премиерния прочит на режисьора Нина Найденова ролята на измъчения венециански мавър е поверена на тенора Камен Чанев, а солистът на Арена Ди Верона  - Алберто Газале, влиза в кожата на смъртния враг на Отело – Яго. Дебют в ролята на Дездемона прави любимката на пловдивската публика Таня Иванова.

22 юли - HILLS OF ROCK, Гребната база, 17-22 ч.
Сцена "Main Stage" - Planet Of Zeus, The Raven Age, Tremonti, IRON MAIDEN

23 юли - КОНЦЕРТ НА ДЗУКЕРО, Античен театър, 20 ч.
Един от най-успешните италиански музиканти, с блестяща кариерата повече от три десетилетия, Zucchero включи Пловдив в световното си турне.

24 юли – ARGENTINA, MI AMOR - ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ И ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ, OPERA OPEN ФЕСТИВАЛ, Античен театър, 21 ч.
Диригент: Станислав Ушев; Оркестър на Опера Пловдив
20-годишното сценично партньорство на двамата световно признати музиканти и любовта им към вълшебния свят на аржентинската музика ги събира на Античния театър с оркестъра на Опера Пловдив, за да изпълнят гениални произведения от майсторите на аржентинското танго Астор Пиацола и Карлос Гардел.

28 юли – “КАРМЕН” – Бизе, OPERA OPEN ФЕСТИВАЛ, Античен театър, 21 ч.
Диригент: Гжегож Новак, (Кралски филхармоничен оркестър на Лондон); Солисти, хор, балет и оркестър на Опера Пловдив. Това лято българското мецосопрано Надя Кръстева ще закрие Opera Open като огнената Кармен заедно с Иван Момиров и Деян Вачков в най-посещаваната продукция на Опера Пловдив.

29 юли - КОНЦЕРТ НА S.A.R.S., Летен театър, 21 ч.
„Свеже ампутирана рука Сатрианиа“ музикална група от Белград. Твори в различни стилове, сред които алтернативен рок, хип-хоп, реге, блус, джаз и етно. Групата е известна не само в Сърбия, но и на целия Балкански полуостров и често прави турнета из Европа.

30 юли - "БОГ РОК", Лятно кино "Орфей", 21.30 ч.
Даниел Рашев създава свежарски текст с много хумор и ето, че за нула време в проекта вече са въвлечени режисьорът Петър Калчев, пианистът Красимир Спиридонов, Венцислав Велев – китара,талантливата певица и музикант от формата "Пей с мен" Севинч Ибрахим-бас китара, и човекът, който може да разсмее всеки – Филип Аврамов, плюс пожара на сцената Калин Вельов.

31 юли - "ОПЕРАЦИЯТА" от Иво Сиромахов, Лятно кино "Орфей", 21.30 ч.
Скалпела в операционната държат Мариан Бачев и Орлин Горанов, обгрижвани от медицинската сестра тип плеймейтка. Комедията е забранена за подрастващи до 16 години заради пиперливия език, който може да се чуе само в една операционна, а и заради специфичните сцени в нея.