Творчеството на класиците на българската живопис Цанко Лавренов и Златю Бояджиев и на съвременните пловдивски художници Васил Стоев, Стоян Куцев, Димитър Воденичаров и Васил Маргаритов ще бъде представено в поредица от изложби в Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена.

Първата експозиция ще отвори врати на 24 октомври, за да покаже 44 произведения на изключителния Цанко Лавренов. Творбите са от фонда на Градската галерия. Избрани живописни платна ще представи пред австрийската публика и Васил Стоев.

Инициативата за поредицата от изложби е на „Дом Витгенщайн” и на ГХГ и е част от културната програма, посветена на Българското председателство на Европейския съюз и рекламирането на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г.

След представянето на Лавренов и Стоев в началото на февруари ще бъде представена изложбата „Златю Бояджиев – живописец на традиционния български бит“. Успоредно с нея през февруари и март в „Дом Витгенщайн” ще гостуват Стоян Куцев (живопис) , Димитър Воденичаров (живопис) и Васил Маргаритов (скулптура).