Незрящият пловдивчанин Божидар Чергаров покори свещения връх Немрут в Турция. Младият мъж бе част от традиционния поход „Заедно покоряваме Немрут“, в който се включват талантливи хора с увреждания. 18-ото издание събра заедно представители на 12 държави от цял свят. Заедно с Божидар върха покориха и още двама пловдивчани – Йорданка Бакова и Лъчезар Лулчев. 

Чергаров се изкачил първи сред всички участници в похода, а когато към него се присъединили Дани и Лъчо, развели знаме със знака на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и заедно с гида си – Шенар Бахар от Турското консулство под тепетата, изпели песента „Девойко, мари, хубава“, пише PlovdivTime.bg

Беше вълнуващо преживяване, защото горе се усеща невероятна енергия, разказа Божидар, който в момента кара магистратура в Пловдивския университет. По същия начину сетили свещеното място и другите двама пловдивчани – Дани, която учи в Художествената гимназия, и Лъчо, който е виртуоз в кетъринга благодарение на преподавателите си в ТОХ. 

Връх Немрут е много специално място. Той се въздига на височина от 2150 метра и е едно от съкровищата на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1987 г.

По време на гостуването си в Турция тримата разказали на останалите участници в похода за родния си град и накарали мнозина да пожелаят да видят наживо бъдещата Европейска столица на културата. 

Божидар, Лъчо и Дани продължават традицията българи да участват „Заедно покоряваме Немрут“. До тази година с помощта на турското консулство в Пловдив 24 млади хора са участвали в събитието.  Тримата разказаха за преживяното по време на благотворителна изложба в Турското консулство в Пловдив.

Във фоайетата на дипломатическата мисия под тепетата своето изкуство представиха Гюнсели Капуджу, Хале Нурол и Вахап Демирбаш. Тримата автори бяха представени от галеристите Ваня Атанасова и Сердар Кая, а домакин на събитието бе консулът Хюсейин Ергани. 

На търг след откриването бяха продадени картини на стойност 2260 лв., а към тях галеристът Сердар Кая прибави дарение от 500 евро. Сумата бе предоставена на онкоболни жени. 

Изложбата на тримата турски автори ще гостува в Пловдив и след събитието в турското консулство. Тя ще бъде експонирана в зала „Орфей“.