„Ние сме като едни родители, които трябва да бъдат лоши с децата си, за да могат да ги възпитат.” С тези думи кметът Иван Тотев описа конфликта между Дружеството на пловдивските художници и Община Пловдив. Той бе категоричен, че  артистите няма да успеят да издържат сградата, а амбицията на местната власт е новата зала да работи 7 дни в седмицата и да бъде назначен нов персонал от 15 човека. 

„Според мен правилната позиция в случая е Община Пловдив да стопанисва обекта с ясния ангажимент към Дружеството на пловдивските художници. Ще приемем годишния график на проявите, които имат, ще имаме съвместни прояви с тях. Ще имат 100 процента безплатни прояви в самия обект. Това нещо аз го поддържам и подкрепям с две ръце. Така че, когато те дадат точен график, ще ползват залата”, каза още Иван Тотев. 

Той уточни, че няма личен конфликт с председателя на ДПХ Снежана Фурнаджиева, нещо повече – в личен план смята, че му е приятелка и му е споделяла много лични неща, но кметът обаче трябва да мисли над личния си приятелски кръг и в името на благото на Пловдив. 

Иван Тотев коментира и факта, че от общината са пренасочили протеста на художниците пред сградата на общината, защото „подходящо на художниците, защото ми звучи малко шизофренично художници да протестират, когато в залата се открива изложба на други художници”. 

„Аз знам, че те ще протестират пред общината 5-6 минути и след това ще дойдат пред галерия „2019”. Но твърдя, че художниците са чути. Мисля, че в Пловдив няма нужда да протестираш специално за тази тема, тъй като чуваемостта е доста голяма. Вие –медиите, се занимавате всяка седмица поне по един път с тази тема от месеци насам.

Когато я имаш цялата тази чуваемост и да отидеш пред галерията, когато твои колеги откриват изложба, не е проява на уважение”, каза Тотев и покани Снежана Фурнаджиева на коктейла за откриването на галерията, за да пият по чаша вино.