Тя е Катя Лекова - химик по образование и професия и художник по призвание. Лекова има над 60 научни публикации, една книга и 7 патента.

Участва активно в различни научни форуми и изобщо Катя Лекова е едно от големите имена в областта на науката в България.

Как един учен, химик, човек, който се занимава по-скоро с рационалното, отколкото с абстрактното, залита към рисуването и изкуството, художествената интерпретация?

Лекова успява някак да съчетае, при това доста успешно, и двете си страсти и така рисува повече от 45 години. Първата и изложба е през далечната 1981 г. в София.

Вдъхновение черпи от пътуванията и преживяванията си, а след това с четка в ръка ги превръща в красиви картини.

Нейни произведения са в частни колекции в България, Австрия, Чехия, Германия, Великобритания и дори отвъд океана - в САЩ.

Започва да рисува с маслени бои. След това продължава с пастели, а последният и период е експеримент с алкидни бои, положени върху стъкло.

Експериментът се оказва доста успешен и вече е изложен в столицата. Вчера близки и приятели на Катя Лекова отпразнуваха рождения и ден и раждането на изложбата "Вдъхновение" - плод на 5-годишен труд.

Вдъхновението, което ражда "Вдъхновение" идва съвсем случайно. Катя Лекова решава да опита таланта си върху стъкло, след като вижда една малка изрисувана стъклена фигурка по време на посещение в Аляска.

Голяма роля изиграват и нейни любими творци, сред които Владимир Димитров - Майстора, както и Клод Моне - едно от големите имена на Импресионизма. Прилика може да бъде намерена с неговата поредица от рисунки на катедралата в Руан.

Експериментът върху стъкло е и едно своеобразно предизвикателство за Лекова, която се опитва да избяга от досегашното си амплоа, в което е рисувала предимно фойерверки и цветя, характерни за по-ранния й период.