Незабравимите герои на Николай Хайтов и изключителните шаржове на Борис Димовски се събраха отново в Балабановата къща в Стария град в една изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на големия ни разказвач. Дългогодишното приятелство на двамата незабравими артисти започва в малкото родопско селце Яврово.

Хайтов и Димовски са заедно от деца. След това 30 години работят заедно в списание „Родопи”, което има мисията да просвещава родопчани. Обединява ги непримиримото им отношение към кривиците”, разказа кураторът на изложбата арх. Здравец Хайтов, син на писателя.

По време на откриването на изложбата той разказа, че работите, които пловдивчани и гостите на града ще видят в Балабановата къща, са показвани вече във Народното събрание като част от инициативата да бъде увеличен бюджетът за култура и да се обърне внимание на важността на закона за меценатството.

Организатори на интересната експозиция, която заедно с шаржовете на Димовски, на видео екран показва и кадри от емблематични филми по творби на Хайтов, са Общинският институт „Старинен Пловдив”, фондация „Памет”, с подкрепата на Общината и Министерство на културата.

„Това е само част от събитията, с които фондацията ни се включва в Европейска столица на културата. Радвам се, че публиката ще се наслади на интересна среща с двамата творци – със снимки от седемте филма по творби на Хайтов и с шаржовете, които в голямата си част Димовски рисува по времето, когато е депутат във Великото народно събрание. Тепърва ни предстои събитие на 15 май на пространствата пред общината, изложба в Дома на културата „Борис Христов”, разказа Здравец Хайтов.

Неговата сестра Елена Хайтова-Гигова пък оповести, че заедно със „Старинен Пловдив” обявяват детски литературен конкурс на тепа „Планината може да не повдигнеш, но си струва да опиташ”. Кулминацията на честванията е през септември. На 17-и в Стария град ще гостува Васил Банов с моноспектакъла „Дърво без корен” по едноименния разказ на Хайтов. От 20 септември Данчовата къща ще се превърне в зона „Хайтов” с още много прояви.

Вижте снимки на Румен Куртев от вълнуващата изложба в Балабановата къща, която можете да посетите: