Фрагменти от емблематичната картина на Владимир Димитров-Майстора „Девойка със слънчогледи“ ще плават в Гребната база по време на събитието „Плаващите картини на Майстора“ на 15 юни от 21.30 ч.

Най-големият от тях – с изображението на девойката е с площ 9 на 14 метра. Още 24 гигантски слънчогледа, някои от които с размер 6 на 7 метра ще допълнят необикновената инсталация, разказа организаторът на събитието Евгени Серафимов.

Спектакълът с изобразително изкуство, музика, танц и много мултимедия ще се случи върху близо 5 декара площ от водната повърхност на Гребната база.

„Хората с мултимедията твърдят, че светлинният спектакъл ще е по-въздействащ и от откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Не се наемам да твърдя така, но знам със сигурност, че ще е много красиво“, каза Серафимов. Спектакълът върху вода ще бъде допълнен от актьорски изпълнения, които претворяват познатите картини на един от най-знаковите български художници. Финалът на едночасовото шоу е със специална водна стена, която ще изскочи от дъното на Гребната база, а върху нея ще оживеят портретите на Владимир Димитров-Майстора.

Подготовката на целия спектакъл започва още от 10.30 часа в събота, когато ще бъде пуснат по вода първият фрагмент от „Девойка със слънчогледи“. Всички любопитни пловдивчани и гости на града ще могат да проследят процеса на създаване на инсталацията.

За направата на платната е използвана 4,5 км свързваща лента, както и 120 литра боя.

Проектът е част програмата на Пловдив - Европейска столица на културата.