Заглавието на новия роман на Георги Господинов е "Времеубежище". Преди време писателят сподели, че е завършил текста, писан в последните години.

"За мен беше утеха и убежище, дано е така и за тези, които ще го прочетат. Представях си как ще излизам бавно от него и ще се шляя безцелно из улиците. Не стана така. Отказаното бъдеще, което той описва, напусна страниците му. Светът е затворил. Докато пишех, ме занимаваше кога и как идва онзи момент, в който всичко се преобръща. Изведнъж, както ни се струва, светът се събужда на 1 септември 1939, „объркан и несигурен“. Или в лятото на 1968-а, или в ранната пролет на... Усещането, че нещо във въздуха вече не е същото, нещо се е сменило завинаги. И нищо не можеш да направиш. По особен начин романът се оказа свързан с това, което идва сега", написа в социалните мрежи авторът.

Днес - на Светли понеделник, Господинов обяви и заглавието на романа, предава Plovdivtime.bg.

"Започва Светлата седмица. Ангелът на книгите и на четящите да е с нас. Романът излиза на 29 април. Не бях издавал книга в извънредно положение, случи се и това, човек никога не знае. Някои ме съветваха да изчакам по-добри времена. Според мен пък книги трябва да излизат във всички времена", разкри Георги Господинов. Рисунката на корицата е на Недко Солаков, дизайнът на Христо Гочев.

"Благодаря им, както и на всички, които четоха и се вълнуваха с тази книга, помагаха ми с думи и търпение в хода на писането. Техните имена са в книгата. Благодаря на всички от издателството, които също поеха риска! От този момент на сайта на "Жанет 45" могат да се правят предварителни поръчки. На добър час", завърши писателят.