Дебютният сборник с разкази „Човекът от последния вагон” на Марта Радева, който излиза от печат тази година, най-накрая се срещна със своята публика в Литературен клуб „Spirt&Spirit”. А авторката му за трети път се видя „на живо” с редакторката на книгата и модератор на премиерата Ина Иванова, тъй като през цялото време на подготовка се налага двете да комуникират виртуално.

„Иска ми се да започна разговора с препратка към притчата за двата вълка, които всеки от нас носи в себе си – единият на доброто, а другият на злото. Знаем, че само единият оцелява накрая и той е този, който сме хранили.” – сподели Ина Иванова. Тя подчерта, че този сборник много добре описва начина, по който Марта Радева мисли света и по който пише - деликатно, тихо и по човешки. Авторката засяга големите въпроси и дилеми, застанали пред обикновения малък човек, както и начина, по който той прави своите избори.

Героите в книгата живеят в малкия град и са най-обикновени хора, каквито са читателите и, разбира се, самата авторка. Марта Радева е дългогодишна учителка по български език и литература, а в момента преподава в Нов български университет. Разработва част от сценариите за образователния портал „Уча.се”.

„Едно от основните неща, които сборникът ни помага да научим за себе си, е, че комуникацията с другия е решаваща в много от ситуациите, в които попадаме ежедневно.” – коментира още Ина Иванова. – „А разказите ни потапят в един много познат свят, дори бих го нарекла аналогов, защото той пази автентичното усещане за нещата, за това, че любовта ни изгражда повече от всичко останало.”

На въпроса за разликата между поколенията – тема, която засяга пряко не само професията на Марта Радева, но и сюжетите на историите – авторката сподели:

„Много често се говори за въпросната разлика, но за мен тя е на повърхностно равнище и засяга най-вече неспособността на съвременните деца да си представят света без интернет. Но от друга страна, има нещо константно, което не се променя, и това е необходимостта от внимание, от лични послания към всяко едно дете. Добронамерените учители го усещат и се стремят да отговорят на тази необходимост.”

И тъкмо като един добронамерен учител Марта Радева чрез своите разкази протяга ръка и към своите читатели, които, макар и възрастни, пазят детската си необходимост от внимание и лични послания, особено в трудните моменти.

По време на срещата авторката прочете разказа „Стената” от дебютния сборник. А той успя да докосне публиката и да я увери, че макар героят от разказа да споделя как „мечтаната Обетована земя, към която Мойсей четиридесет години води народа си, всъщност е пустиня”, литературата може да бъде верният другар, който да успее да изведе човека към спасението на оазиса.

Дебютния сборник с разкази „Човекът от последния вагон” на Марта Радева е с номинация за краткия списък на Награди "Перото" 2024 г.