Рецепта за баница с тиква
Необходими продукти за плънката:
2 кг. тиква
50 мл. олио
200 гр. захар
1/2 ч. л. червен пипер
200 гр. орехови ядки
1 пакет (500 гр.) кори за баница
Начин на приготвяне:
Настъргваме измитата тиква на ренде или с кухненски робот. В дълбок тиган слагаме мазнината и запържваме червения пипер за кратко като внимаваме да не прегори. Добавяме настърганата тиква и захарта и пържим докато омекне и водата се изпари. Оставяме плънката да изстине и добавяме по желание нарязани орехови ядки. В намазана с мазнина тава, редим баницата във вид на охлюв. Взимаме една двойна
кора, отрязваме я от останалите и поръсваме с изстиналата плънка от тиква и олио. Навиваме я на стегнато руло и го увиваме на охлюв. Слагаме го в средата на тавата. Всички други следващи рула ги увиваме около средното като застъпваме краищата им. Поръсваме баницата с олио. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса - отдолу, след това и отгоре. Когато баницата порозовее я изключваме и напръскваме обилно със сладка вода, докато е топла. Поръсваме с кристална захар обилно целия тиквеник. Завиваме баницата с хартия за печене и кърпа.
Оставяме да отлежи за една нощ. Да ви е сладко!
Очаквайте още изпитани рецепти на Надежда Сотирова в GLAS.bg
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква