
Сутрините винаги са по-сладки, ако ги посрещнете с палачинки. Повечето вече хапвали класическия им вариант, ето една малко по-разчупена рецепта за това как да приготвите вкусни шотландски палачинки:
Продукти:
- 175 г брашно
- ½ ч.л. Сода бикарбонат
- 1 ч.л. бакпулвер
- 40 г захар
- 1 малък портокал, настъргана кора
- 1 яйце
- 200 мл прясно мляко
- олио
- кленов сироп или мед
- боровинки и малини
- кисело мляко
Начин на приготвяне:
- Сипете брашното в голяма купа и добавете бакпулвера, содата и захарта. Разбъркайте.
- Направете кладенче в брашното и чукнете яйцето, добавете и половината прясно мляко. Разбъркайте до гладкост. Добавете фино настърганата кора на портокала и разбъркайте отново. След това добавете останалото прясно мляко. Разбъркайте до хомогенност.
- Сипете малко олио в тиган с незалепващо покритие и загрейте на умерен огън. Сипете 1 с.л. от сместа и оформете малка палачинка. Пържете по 3 палачинки наведнъж. Щом се появят балончета по повърхността, обърнете и пържете още 2 минути.
- Поднесете палачинките с лъжица кисело мляко, шепа боровинки и малини и залейте с кленов сироп.
Рецепта по Mary Barry
Изпрати на приятел: