Сутрините винаги са по-сладки, ако ги посрещнете с палачинки. Повечето вече хапвали класическия им вариант, ето една малко по-разчупена рецепта за това как да приготвите вкусни шотландски палачинки:

Продукти:

  • 175 г брашно
  • ½ ч.л. Сода бикарбонат
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 40 г захар
  • 1 малък портокал, настъргана кора
  • 1 яйце
  • 200 мл прясно мляко
  • олио
  • кленов сироп или мед
  • боровинки и малини
  • кисело мляко

Начин на приготвяне:

  1. Сипете брашното в голяма купа и добавете бакпулвера, содата и захарта. Разбъркайте.
  2. Направете кладенче в брашното и чукнете яйцето, добавете и половината прясно мляко. Разбъркайте до гладкост. Добавете фино настърганата кора на портокала и разбъркайте отново. След това добавете останалото прясно мляко. Разбъркайте до хомогенност.
  3. Сипете малко олио в тиган с незалепващо покритие и загрейте на умерен огън. Сипете 1 с.л. от сместа и оформете малка палачинка. Пържете по 3 палачинки наведнъж. Щом се появят балончета по повърхността, обърнете и пържете още 2 минути.
  4. Поднесете палачинките с лъжица кисело мляко, шепа боровинки и малини и залейте с кленов сироп.

Рецепта по Mary Barry