Печеното пиле е любимо ястие. С тази домашна рецетпа, не просто ще се представите като отличен готвач, но и ще подарите истинска кулинарна наслада.

Необходими продукти:

пиле - около 1.5 кг охладено

картофи - 1 кг

 

моркови - 3 бр. средни

гъби печурки - 300 гр.

 

чесън - 3-4 скилидки

масло - 60 г

вода - 80 мл бяло

бира - 300 мл 

водка - 2 с. л.

сол - 2 ч.л. пушен

червен пипер - 1 ч.л.

черен пипер - 1/2 к.л.

мащерка - 4 клонки

прясна салвия - 5 листа

Начин на приготвяне:

За това крехко печено пиле пернатото се измива хубаво и се подсушава. 

Маслото се оставя предварително на стайна температура, за да е меко. Към маслото се добавя солта, черния пипер и пушения червен пипер.

Разбъркват се хубаво и със сместа се намазва пилето отвътре и отвън. Поставя се в плика в голяма правоъгълна тава и се добавят около него нарязаните картофи, моркови, гъби, чесън и клонките прясна мащерка и листенцата салвия.

Може да сложите и в кухината на пилето няколко клонки мащерка и 1-2 листенца салвия.

Накрая се наливат бирата, водката и водата.

Пликът се завързва и пилето в плик се поставя в тава. Пече се в предварително загрята фурна на 190°C на средна решетка за час и половина или до готовност на това крехко печено пиле в плик.