Славянският гювеч е класическа храна, добре позната на всяко българско домакинство. Макар и не толкова трудна за изпълнение, рецептата все пак отнема повечко време за изпълнение и предварителна подготовка. Все пак, ако сте решили да се обърнете към традиционната кухня, ето ви една рецепта за славянски гювеч, приготвен с класа:

Продукти:

  • 2 тиквички
  • 2 зелени чушки
  • 2 червени чушка
  • 4 моркова
  • 2 картофа
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 консерва домати на кубчета (400 г)
  • 200 г бисерен ориз
  • 100 г зелени маслини (без костилки)
  • 70 мл. олио
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете чушките, морковите, тиквичките и картофите на кубчета.
  2. Лука и чесъна наситнете и ги запържете в половината от олиото. Добавете ориза и го запържете. Когато са готови, прехвърлете в съда за печене.
  3. В същия съд сипете останалото олио и запържете тиквичките, чушките и морковите.
  4. Изсипете ги в съда за печене при ориза. Добавете картофите. Налейте доматите, прибавете маслините, червения пипер, чубрицата, сол и пипер на вкус. Налейте и около 500 мл. вода. Поръсете с наситнен магданоз.
  5. Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути.