Шекерпарето е сладкиш, който умело балансира между нежността на масленото тесто и богатството на сиропа, с който е покрит. Въпреки че е наследство от османската кухня, този десерт е обичан по цял Балкански полуостров, включително и в България, където е не само част от празничната трапеза, но и неизменен спътник в топлите семейни моменти. Лесен за приготвяне и с изключителен вкус, шекерпарето е перфектната сладка изненада, която ще впечатли всички, които се осмелят да го опитат.

Необходими продукти:

За тестото:

  • 2 яйца
  • 125 г масло
  • 1 чаша пудра захар
  • 3 и 1/2 с.л. грис
  • 1 бакпулвер
  • 2 пакета ванилия
  • 3 и 1/2 чаши брашно

За сиропа:

  • 3 чаши захар
  • 4 чаши вода
  • Сокът от половин лимон

Начин на приготвяне:

В голяма купа разбийте яйцата с пудрата захар. Добавете мекото масло и ванилията, след което добавете гриса и бакпулвера. Постепенно добавяйте брашното, като замесвате меко и не много твърдо тесто. Оставете тестото да почине за кратко (около 10-15 минути).

Разделете тестото на малки топчета и ги оформете в кръгли формички. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Намажете всяко топче с разбит жълтък и направете шарки с вилица върху тях.

Загрейте фурната до 180°C и поставете сладкишите да се пекат. Печете, докато те придобият леко златист цвят, около 15-20 минути.

В малка тенджера смесете захарта и водата. Оставете да заври, след което намалете огъня и оставете да къкри за около 10 минути. Добавете сока от лимона и разбъркайте добре.

Когато сладките изстинат малко, залейте ги с горещия сироп. Оставете ги да попият сиропа, а за най-добър вкус, оставете шекерпарето да престои поне една нощ.

Можете да украсите шекерпарето с орехи или други любими ядки.