Тортата "Сахер" е може би най-известната австрийска торта. Вдъхновен от нея, Рудолф ван Веен приготвя тези слепени бисквити "Сахер". Опитайте ги!

Необходими продукти:

За тестото:

  • 1 яйце
  • 100 г пудра захар
  • 200 г масло
  • 250 г брашно
  • 50 г какао
  • щипка сол

За пълнежа:

  • 100 г конфитюр или сладко от кайсии
  • За глазурата:
  • 300 г натурален шоколад
  • 2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа смесете захарта, мекото масло, нарязано на кубчета, брашното, какаото и солта. Добавете яйцето и разбийте с миксер докато се образува топка тесто. Ако омесите тестото на ръка, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
  2. Разделете тестото на две равни части. Разточете тънко едната част върху набрашнен плот, с помощта на точилка. Изрежете 14 бисквити с ринг с диаметър 5 см. Подредете ги в тава, постлана с хартия за печене. След това направете същото и с останалото тесто. Печете бисквитите в предварително загрята фурна на 180 градуса 10-12 минути и ги оставете да изстинат.
  3. Подредете 14 бисквити върху решетка и върху всяка сложете по 1 ч.л. сладко или конфитюр от кайсии. Притиснете с втора бисквита.
  4. За глазурата нарежете шоколада и го разтопете на водна баня, докато половината от него се разтопи, а останалия все още е в твърдо състояние. Дръпнете от огъня и разбъркайте енергично докато целият шоколад се разтопи. Добавете олиото и разбъркайте.
  5. Изсипете по 1 пълна супена лъжица шоколад върху бисквитите. Тръснете решетката, за да се разпредели глазурата равномерно. Оставете бисквитите за 10 минути на стайна температура, след това ги охладете в хладилник.

 

Рецепта от Рудолф ван Веен, 24 kitchen