Продължавеме с преоткриването на таланти в кулинарията с лесни и бързи рецепти, докато си стоим у дома. Днес ще ви подсладя с една много бърза и вкусна рецепта за ,,дунапренов“ домашен кекс.
Продукти:
- 6 яйца /на стайна температура/
- 200 гр. захар
- 5 с.л. прясно мляко /или вода/ на стайна температура
- 6 с.л. олио
- 1 ванилия
- 1 бакпулвер
- настъргана лимонова кора /по желание/
- 150-200 гр. брашно
- какао 10 гр.
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата в голяма купа с помощта на миксер /на висока степен/. Постепенно се добавя захарта, разбиваме сместа докато побелее и стане като крем. Това правим, за да нагнетим въздух в яйцата. Разбиването продължава и добавяме постепенно 5 с.л прясно мляко /или вода/, след това добавяме и олиото.
Когато получим пухкава консистенция от течните компоненти, спираме с разбиването с миксера. Добавяме бакпулвер, ванилията и настъргана лимонова кора. Прибавяме постепенно пресятото брашно и с помощта на силиконова шпатула или дървена бъркалка, с въртеливи движения загребваме сместа докато стане хомогенна, но внимателно, за да не спадне въздуха.
Разбираме, че сме сложили достатъчно брашно, когато сместа се дипли. Във форма за кекс или електрическа тенджера за кекс, се намазва повърхността с олио, за да не залепне.
Във формата се изсипва половината количество смес. След това в останалото количество добавяме пресятото какао и разбъркваме с шпатула. След това добавяме и какаовата смес във формата. Ако не разполагате с електрическа тенджера за кекс, използвайте форма за кекс.
Изпичане:
Печем на предварително загрята фурна на 180 °/само отдолу/. Кексът е готов след 20 минути. Проверяваме дали е готов с дървена клечка, ако клечката е суха, е изпечен.
Надяваме се, че рецептата ще Ви бъде полезна. Очаквайте още авторските рецепти на Надежда Сотирова в Glas.bg.
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш