Жители на квартала се оплакват от системен тормоз и посегателства върху жилищна сграда на улица "Лайка". Те са пуснали сигнал към ръководството на Трето районно управление, зам.-кметът по реда и сигурността Йордан Ставрев и кмета на "Северен" Стоян Алексиев, в което настояват да се сложи край на атаките срещу тях и собствеността им. 

По думите на Марина Динкова, която е сред живущите в района и потърпевша от зулумите, автори на престъпните действия са хора от ромски произход. Най-честите атаки се изразявали в чупене на прозорци на жилища на ниските етажи. 

"Вече втора година нашата улица, кооперация и квартал са подложени на системен тормоз от неизвестни лица от ромски произход. Почти всяка нощ неизвестните лица чупят прозорци на кооперацията на ул. „Лайка“ № 2", посочва Динкова.

Тя твърди, че в петък, 14.05.2021 г., отново имало посегателство върху жилищата. Някои от съседи успели да забележат младежи, които след поредния удар са избягали към булеварда. 

"За съжаление в тъмното не можахме да видим лицата им, наложи се отново да извикаме дежурния екип на полиция чрез 112", посочва Динкова. 

Тя разказва, че преди 3 години двата апартамента на първия етаж на кооперацията са сменили собствениците си и от тогава до днешна дата са необитаеми.

"И двата апартамента са подложени на посегателствата. Единия от тях, на системни „атаки”. Не сме информирани, дали собствениците са подали сигнал, тъй като не живеят в тях. Миналата седмица са счупени прозорци на апартамент на втория етаж, в който живеят възрастни хора", посочва Динкова.

По думите ѝ броят на кооперациите в квартала със счупени прозорци застрашаващо нараства. Това съвсем потвърждава Теория на счупените прозорци, която разглежда позволяването за създаване на щети и самите щети като основа за нови и нови посегателства. 

"Психически тормоз и страх – ежедневие на хората, които живеят в квартала. Уморихме се да чуваме класически фрази, че това са проблеми на смесените квартали. Настояваме да има ред, да има правила, които спазват всички пловдивчани! Не искаме и няма да продължаваме да живеем в страх! Не ни удовлетворяват констатации, очакваме да разпоредите незабавна проверка, за да се потърси решение на дългогодишните проблеми на квартала. Ако се предадем и не потърсим решение, тази вълна, рано или късно ще застигне всички!", завършва сигналът на Динкова. 

Жената се е обърнала към всички институции, както и към TrafficNews с надежда проблемът да бъде разрешен. Да има заловени и наказани, а от там и превенция към всички потенциални вандали.