Редовен обитател на пловдивския затвор успя да осъди Главна дирекция “Изпълнение на наказанията“ заради лошите условия зад решетките. Мъжът ще прибере и 2500 лева компенсация след спечеленото дело. 

Мотивите, с които рецидивистът се е обърнал към съда, са лошите условия за живот в килиите, липсата на адекватна медицинска помощ и нечовешкото отношение спрямо него от страна на надзирателите.

Затворникът е чест „клиент” на мястото за лишени от свобода. За първи път той прекрачил прага на пловдивския затвор през 2012 година. Обитавал различни стаи и отряди. През 2017 година било поредното му влизане зад решетките, с поредна ефективна присъда, която излежава и в момента.

В началото на март тази година, затворникът подал иск за 20 хиляди лева срещу Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, за причинени неимуществени вреди. Те се изразявали в "нехуманно отношение спрямо него, липса на лично пространство, лоша хигиена, липса на вода и санитарен възел, както и несъвместима със здравословното му състояние работа".

Преди година той страдал от туберколоза, а след поредната му присъда бил назначен на работа, при която трябвяло да борави със стъклена вата.

Пред магистратите от Административния съд затворникът се оплакал, че в килията му имало хлебарки, било мръсно, стените били с мухъл и нямало достатъчно светлина. Той се чувствал подтиснат, като за това посочил факта, че една стая била обитавана от повече лица, от колкото било регламентирано в наредбата. При капацитет на стаята 8-9 човека, били настанени 16. 

Да потвърди оплакванията от ужасната хигиева в съда е бил призован съкилийник на жалещия се. Той разказал, че от всичките налични пет батерии за ползване с мивки работи само една. Навсякъде било пълно с бълхи, дървеници и хлебарки, които налазвали за броени секунди всяка храна, която се остави в шкафа или отгоре на масата. Затворникът определил с  две думи живота в затвора като „пълна мизерия”.

По време на делото бил призован и социалният работник към пловдивския затвор. Служителят категорично посочил, че през дългото време, когато е работел със затворника, същият не се е оплакал нито веднъж.

Пандизчията обаче извадил контрааргумент, че е бил връзван и заплашван да не се оплаква.

Пред магистратите била предоставена справка за сключен договор с фирма, отговаряща за дезинфекцията, график за почистване на килиите, както справка в коя стая колко обитатели има.

Именно последната документация наклонила везните в полза на лишения от свобода. Според съда действително са били нарушени правата му. Оказва се, че в различните периоди от време, броят на лишените от свобода в една стая, надвишавали законовите изисквания. По този начин, затворникът е бил лишен от собствено лично пространство, коеето го довело до депресия и чувство на унижение.

Именно поради тази причина, Административен съд уважил иска на лишения от свобода от части и осъдил Главна Дирекция “Изпълнение на наказанията“.  Мъжът ще прибере 2500 лева за неимуществени вреди. Ведомството ще трябва да заплати и направените му разходи за правна помощ.