Лихварската дейност на Милко Айлов, който миналия ден се изправи пред съда, била придружена с купчина изпълнителни листове и дори заплахи. Това сподели пред Plovdivnow.bg една от потърпевшите от дейността му. Пред последните 14 години Айлов е "ужилил" поне 24 свои съграждани със стотици хиляди. По думите на местните, държавното обвинение съвсем не е първото дело, заведено срещу него. 

Както вече ви разказахме, разпоредителното заседание в понеделник бе спънато от отсъствието на едно от пострадалите. В съдебната зала бяха 14 от общо 24 известни досега пострадали. Много от потърпевшите не могли да бъдат редовно призовани. Според присъстващите, те пребивават и работят в чужбина. Свидетелка по случая твърди, че именно Айлов е причината те да се намират извън граница. По думите й, мъжът е добре познат в Раковски със своята лихварска дейност. Обикновено той раздавал пари срещу лихва от 10%. В нейния случай обаче, лихвата надминала петорно дължимото. 

"През 2004 година взех 2000 лв. от него и заминах да работя в чужбина. Започнах да изплащам сумата през 2010 година, като през това време, според неговите условия, се бяха натрупали много лихви. Станаха близо 13 000 лв.", споделя тя. В договора, заверен от нотариус, Айлов фигурира като физическо лице. Жената започнала да извършва редовни плащания, докато работила в чужбина, за да покрие дълга си и лихвите по него. Прибрала се в България, за да започне на чисто, преди да разбере, че взаимоотношенията й с Айлов не са приключили. Когато се опитала да извърши сделка с имот, разбрала, че дължи 10 000 лв. Получила и изпълнителен лист от ЧСИ с дата от 2008 година. 

Потърпевшата незабавно потърсила правата си в съда. Доказала, че се е издължила на Айлов чрез платежните си от чужбина и спечелила делото на първа инстанция. След като присъдата влязла в сила обаче, Айлов обжалвал пред ВКС, където спечелил делото. За целта той представил документ за съмнителна сделка, в който фигурирал подписът на съпруга на потърпевшата, но не и нейният собствен. След това Айлов дал и писмено становище, според което изплатената от нея сума касаела заем от 2009 година, предназначен за покупка на автомобил. Според обясненията му, плащания по задължението от 2000 лв. не били постъпили. 

"Бях подведена и от адвокатите си, които ме посъветваха да дам според мен нелепи показания. Смятам, че бе умишлено. Някой ги бе вербувал", споделя пострадалата. 

"Жертва" на паричните заеми от Айлов станал и друг неин близък, който също получил изпълнителен лист от ЧСИ.

"По същия начин е злоупотребил с другите 24 потърпевши. Всички са получили изпълнителни листове", твърди тя. Разказва също, че освен банковите преводи, пострадалите давали на Айлов и пари на ръка, но не получавали документ за тях. Случвало се да оставят в залог дори злата и семейни ценности. 

Междувременно Айлов също завел дело срещу потърпевшата. Съдебната битка продължила до 2017 година, когато срещу него вече се водело досъдебно производство. 

"Беше станало напечено и до този момент той настояваше, че ми е дал заем. Изведнъж подаде молба, в която заяви, че дългът ми е платен. Делото беше прекратено," разказва тя. По-късно разбрала, че е предприел същите действия и по друг случай.

"Според мен се е изплашил, когато е започнало досъдебното производство. До този момент всички му бяхме длъжници и искаше лихви", убедена е жената. Докато търсел лихвите си обаче, Айлов прибегнал и до по-груби мерки. "Длъжницата" разказва за случай, в който била заплашена с пистолет. По думите й, обвиняемият я заставил да изтегли голям кредит от финансова институция. Тогавашният директор на банката подписал документите без да извърши справка. 

"Искам нищо по този случай да не остава потулено. В нашата некомпетенстост не винаги сме наясно какво може да ни се случи. Милко обърка живота на толкова много хора. Аз няма да се откажа да си търся правата", убедена е жената. 

Лихварят от Раковски, изнудвал десетки, се изправи пред съдаДелото обаче бе отложено заради неявяване на пострадала