Десет от пострадалите дейността на лихваря Милко Айлов не се явиха в съдебната зала днес, когато трябваше да стартира разпоредителното заседание по делото. 42-годишният Айлов бе задържан при акция на Икономическа полиция миналата година и е обвинен в това, че за времето от 2003 до 2017 година е извършвал банкови сделки като физическо лице без необходимата по закон лицензия от БНБ. По този начин той предоставял парични кредити за своя сметка, а в последствие ощетил "клиентите" си с над 128 000 лв. и получил неправомерни доходи от около 120 хиляди лева. 

До момента са установени общо 24 потърпевши от дейността на Айлов. Много от тях обаче не пребивават на посочените от тях адреси, поради което не могли да бъдат редовно призовани. Според присъстващите на днешното заседание, повечето живеят и работят в чужбина.

Въпреки това, прокурорът по делото Йорданка Тилова и адвокат Кирил Николов - защитник на обвиняемия, поискаха да бъде даден ход на делото. Съдът също прие, позовавайки се на закона, че отсъствието на пострадалите без уважителна причина не е пречка разпоредителното заседание да стартира. "Препъникамъче" се оказа отсъствието на една от потърпевшите, чиято майка предостави заявление с посочена от нея причина за отсътвието. Според документа, в момента тя е в платен годишен отпуск и се намира на почивка в чужбина. Съдията по делото прецени, че волеизявлението от нейна страна не съответства на разпоредбите в чл. 247в от НПК и в случая те не могат да бъдат приложени. 

В крайна сметка, разпоредителното заседание бе отложено за месец октомври. Съдът разпореди да бъдат извършени справки в ОД на МВР и националните регистри, за да бъде установено местанахождението на отсъстващите потърпевши и те да бъдат редовно призовани. 

Потърпевши от деянията на Айлов признаха пред наш репортер, че щетите, причинени от него, са дори по-големи от тези, посочени в обвинителния акт. По думите им, те били жертва на постоянни заплахи и тормоз в продължение на години. Една от свидетелките по делото няколко пъти получила изпълнителен лист, след като вече била покрила задълженията си. Така тя взела заем от 2000 лв., а през годините изплатила над 10 бона. Съдебната й битка с Айлов продължава вече няколко години, но досега тя е била безуспешна.

Очаквайте подробности!