Залятата с киселина гадателка Тони твърди, че зверството срещу нея е поръчково, а подсъдимите са само изпълнители. „Всичко това е поръчкова история, зад която стои известна бизнесменка от София, на която съм помагала. Тя е платила всичко, заради фалшива информация, която е получила”, каза Антоанета Тодоров пред репортер на TrafficNews. Ясновидката допълни, че въпросната бизнесдама водила дела срещу счетоводителката си, която я завлякла с 2,8 милиона лева. "5 години губеше, застанах до нея и го спечели. Това ако е благодарност, аз съм трамвай".

Антоанета смята, че двамата подсъдими са просто едни изпълнители. По думите ѝ за нея няма значение дали съдът ще уважи иска от 100 000 лева.

„Не съм искала пари, адвокатът каза, че това е нормалното за подобно деяние. И милиони да ми предложат, нищо няма да върне това, което преживях. Аз не съм лъгала никой и всичко срещу мен е поръчково. Дори наскоро са се опитвали да отключат апартамента, за да открият доказателства и да ги заличат”, каза още гадателката.

Днес в Пловдивския районен съд протече разпоредителното заседание по делото за жестокото престъпление. Сочен за фактическия изпълнител на престъплението е Йордан Цветанов, а негов помагач е бил Веселин Вълчанов. Двамата са обвинени в това, че в съучастие са нападнали Тони на 16 март 2023 година, като са я заляли със сярна киселина в дома ѝ, намиращ се в комплекс в ЖР "Тракия".

След нападението, 53-годишната жена е получила обезобразяване на лицето – увреждания в областта на лицето, шията и гръдния кош, както и обезобразяване на други части от тялото – в областта на корема, долните и горни крайници. Нараняванията са получени вследствие на местното /локално/ действие на корозивната отрова, като деянието е извършено по начин, особено мъчителен за пострадалата.

В хода на разследването e установено, че пострадалата се занимавала с гледане на кафе и карти и живеела на квартира в апартамент в ж. р. „Тракия“ . Тя имала здравословни проблеми и била трудноподвижна. За нея се грижели асистенти.

Ясновидката не дължала на никого пари и не била получавала заплахи във връзка с извършваната гадателска дейност, с изключение на един случай, при който Веселин Вълчанов  я посетил през есента на 2022 г.  Той ѝ заявил, че „ще я потроши“, тъй като била в комбина с някакъв ходжа и вземала много пари. Впоследствие Вълчанов посетил пострадалата още няколко пъти.

Според прокуратурата двамата обвиняеми живеели във Враца, в един и същи квартал. Те се познавали от около 6-7 години. През месец март 2023 г. двамата взели общо решение да отидат до Пловдив и да залеят със сярна киселина гадателката. Мотивът за това тяхно решение бил неудовлетвореност във връзка с извършваната от пострадалата дейност срещу заплащане по гадаене на кафе и карти.  Двамата направили уговорка помежду си и за разпределение на техните роли – Цветанов да залее Тони със сярна киселина, като дейността му да бъде подпомогната и умишлено улеснена от Вълчанов, чрез отстраняване на спънки и набавянето на средства.

100 000 лева иска от палачите си гадателка Тони, залята с киселина в ТракияПървоначално мъжете бяха задържани в ареста, но през август помагачът е бил пуснат под "парична гаранция"

В изпълнение на взетото решение, на 14 март, двамата се придвижили от Враца до Пловдив с лекия автомобил на Вълчанов. Паркирали близо до жилището на пострадалата жена. Вълчанов застанал в близост до сградата и наблюдавал за лица, които биха попречили на извършителя или биха разкрили извършването на деянието. Цветков се качил в апартамента на Тони и лиснал към нея сярна киселина. Киселината попаднала в областта на лицето, шията, гръдния кош, корема, горните и долните крайници на жената. След това Цветков напуснал апартамента, отишъл до паркирания автомобил на Вълчанов и двамата се прибрали в Враца.

Днес пред магистратите Веселин Вълчанов изрази готовност да се признае за виновен по всички факти и обстоятелства описани в обвинителния акт и да сключи споразумение с прокуратурата. След кратък разговор между защитникът му – адвокат Баков и прокурорът по делото – Атанас Илиев, подсъдимият се съгласи да получи условна присъда от 3 години с 5 години изпитателен срок. Споразумението се докладва от настоящия съдебен състав и ще бъде определен нов съдия, който трябва да го одобри, след като делото ще продължи по общия ред.

Предвид споразумението, адвокат Йордан Давчев поиска промяна на мярката за неотклонение на соченият за извършител на престъплението - Йордан Цветанов. Според защитника на подсъдимия вече нови обстоятелства по делото - продължителен срок в ареста и докладваното споразумение, заради което ще се забави делото.

Самият Цветанов не се смята за виновен и е неправилно без да се извършват действия по делото, той да остане с тази мярка”, каза адвокат Давчев, искайки парична гаранция или домашен арест.

Съдебният състав обаче прецени, че няма нови обстоятелства по делото, които налагат вземане на по-лека мярка за неотклонение. Според съдия Иван Бекяров липсва опасност подсъдимият да се укрие, но е налице такава да извърши ново престъпление, което е и предпоставка да се смята, че обществената опасност е висока.

Действително е в ареста от 8 месеца, но в качеството на обвиняем е от 4 месеца, от когато е започнало делото. Задържането в хода на съдебното производство може да продължи повече, а мярката може да се разглежда във всеки един момент пред съдебния състав”, каза още магистратът, като го остави в ареста. Решението не е окончателно и може да се обвалжа пред Окръжен съд – Пловдив.

В съда стана ясно, че Цветанов е извършил престъплението в изпитателен срок, няколко месеца преди да изтече. По настоящото обвинение той може да получи наказание лишаване от свобода до 6 години.

Следващото заседание по делото е насрочено за 6 февруари.