Върховният съд потвърди 17-годишната присъда на 22-годишния ром Цветан Ангелов, убил баща си по особено жесток начин с нож.

Убийството е извършено на 22 юни 2017 г., около 1 часа,  в апартамент на ул. „Ландос“. Там е намерен починал 55-годишният Наско. На място били изпратени полицейски служители, които установили, че по тялото на мъжа имало множество прободно-порезни рани, като близо до трупа е намерен и иззет нож със сиво-синя дръжка, с дължина на острието 15 см.

Установено е, че на 21 юни 2017 г., около 22 часа, обвиняемият Цветан бил заедно със свои близки в дома им на ул. „Ландос“ в Пловдив. Около 22 часа всички легнали да спят, като в стаята на пострадалия били дъщеря му и Цветан.  Към полунощ дъщерята на пострадалия събудила близките си, като им съобщила, че Цветан „ударил с нож баща й“.

Съдебните медици са открили 10 прободни рани по тялото на жертвата. Съдът е постановил Цветан да изтърпи отделно и присъда от 4 месеца лишаване от свобода от предишно условно осъждане. Другите две деца на починалия са предявили граждански искове от по 10 000 лв., за претърпени страдания от смъртта на баща си, които изцяло са уважени от съда.

Служебният защитник на Цветан е обжалвал пред Върховния касационен съд наказанието на клиента си с мотива, че подсъдимият е невменяем и не носи наказателна отговорност.

Върховният касационен съд е преценил, че правилно Апелативен съд – Пловдив се е позовал на заключението на комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза, че подсъдимият е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

Отцеубиецът от Столипиново: Трябваше да го направя това нещо! Искам да бъда свободен СНИМКИАдвокатът на 21-годишният ром поиска психиатрична експертиза заради неадекватните му отговори