Пловдивският бизнесмен Петър Михайлов, който има повдигнати шест обвинения от федералния съд в Манхатън, Ню Йорк за пране на пари, финансови измами и участие в организирана престъпна група, е собственик на гигантско имение в Марково. Вълкът от Марково е участвал в грандиозна схема за фиктивно надуване на цените на акции и ощетяване на инвеститори след срива в цените на ценните книжа. Михайлов и още 9 души са задържани за участие в престъпната грипа за манипулиране на борсовите пазари, а щетите, които са нанесли се оценяват за 100 милиона долара. 

Припомняме, че Михайлов е арестуван преди дни в Пловдив след мащабна акция на международно ниво. Съдът в Ню Йорк му е повдигнал шест обвинения и иска от българските власти бизнесменът да бъде екстрадиран в САЩ. Срещу Михайлов има и европейска заповед за арест. Първоначално Окръжния съд в Пловдив решава да го задържи за постоянно в ареста, но днес Апелативният съд замени мярката с домашен арест заради влошено здравословно състояние и чисто съдебно минало. 

Семейството и палата им в пловдивския Бевърли Хилс

42-годишният Петър Михайлов, който е женен за дизайнерката Диляна Михайлов, е син на пловдивския предприемач Димитър Михайлов. Именно баща му Димитър и майка му Мария Михайлова строят грандоманското имение в началото на пловдивското село Марково. По-късно през 2018 те го продават на Петър, но с анекс за запазване на пожизнено право на ползване. 

Претенциозният дворец е построен върху 10 декара земя до табелата за пловдивския Бевърли Хилс. Основната сграда е на четири етажа със застроена площ от над 620 кв.м. или с други думи с РЗП от над 2 декара.

Имението, което спокойно може да бъде сравнено с това на кокаиновия бос Тони Монтана от Белязания, разполага с басейн, гигантски монументални фонтани и частна хеликоптерна площадка. В имота има още две едноетажни помощни постройки от близо 500 кв.м., една от които хангар-депо, в което вероятно се намира хеликоптерът на бизнес фамилията. 

Цялата визия се допълва от богато поддържан парк с дървета, храсти, цветя и обширни зелени поляни със стриктно окосен райграс. Озеленяването спокойно може да се конкурира с градини-музеи в Италия и Франция. Огромната порта на имота се охранява от два лъва, осветявани от артистично осветление през нощта. Каменните гардове със сигурност са респектиращи, но охраната на къщата не е поверена само на тях. Камери дебнат по всички огради. 

Според официални документи постоянния адрес на Петър и съпругата му обаче се намира в апартамент в стара кооперация на ул. Мануш Войвода". Бащата Димитър пък е регистриран на ул. "Тунджа".

Жената до Петър - транформации и личен живот

Съпругата на Михайлов пък е известната дизайнерка и собственичка на модна къща "Replica" Диляна Михайлов. Снимките в социалните мрежи показват, че води луксозен начин на живот. Има редица кадри в семейното имение в Марково, както и в екзотични дестинации като Дубай и други курорти. Диляна свободно показва физическите си трансформации - тя е любител на разкрасителните процедури, и има редица интервенции по лицето и тялото си. Никъде обаче тя не публикува снимки с половинката си. Петър и Диляна имат две дъщери, а дизайнерката в момента отново е бременна. 

Фирмено портфолио на Михайлов и съпругата му Диляна

Диляна притежава еднолично четири търговски дружества - АМ-ДИ ТЕКС" ЕООД, "РЕПЛИКА ГРУП" ЕООД, "ЛЕЙБЪЛС БЪЛГАРИЯ" ЕООД, "ИЗАБЕЛА БРАНД" ЕООД, включително е и съдружник на мъжа си и семейството му в "ЛЪКШЪРИ БЪЛГЕРИЪН ИСТЕЙТС" ООД. 

Портфолиото от фирми на Петър пък включва няколко дружества в сферата на финансовото консултиране и представителство. Михайлов е собственик и управител е на "ДЕВИА СИСТЕМС" ЕООД, която се занимава с търговско посредничество и представителство, услуги и консултации, сделки с интелектуална собственост, комисионни и други дейности. Съдружник с мажоритарен дял в капитала е в "ЛЪКШЪРИ БЪЛГЕРИЪН ИСТЕЙТС" ООД, която има предмет на дейност - инвестиции във венчър капитал, както и посредничество и финансиране на предприемачески фирмени проекти в страната и чужбина, финансово консултиране, менажиране и учредяване на фирми. Михайлов е съдружник и управител и в "БЕТТА ИНВЕСТМЪНТ" ООД, която се занимава с препродаване, търговско представителство и посредничество и други дейности.

Обвинения и екстрадиция в България

От представените от американското министерство на правосъдието документи е видно, че пловдивският бизнесмен се издирва от съд в Ню Йорк, САЩ относно извършването на шест престъпления. Това са престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система, пране на пари (по чл.260в, чл.253 от НК) и участие в организирана престъпна група (чл.321, ал.2 от НК) и за които и в българското законодателство се предвижда затвор Деянията са извършени през периода 2013-2019г. 

Към момента е ясно, че САЩ е поискала екстрадицията на Михайлов във връзка с шестте обвинения. В рамките на 60 дни се очаква да се проведе производство по екстрадиция по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Ако бъде екстрадиран и признат за виновен по всички обвинения го очакват десетки години затвор. 

Не е ясно на кой адрес е решил да остане под домашен арест пловдивският бизнесмен, но ако е в мегапалата в Марково, спокойно бихме могли да го сравним със затворничеството на Пабло Ескобар. 

Схемата и разследването в САЩ

Михайлов е задържан заедно с още деветима членове за манипулиране на ценни книжа на международната борсова. Става дума за дългогодишна схема за манипулиране на акции, включително на множество компании, търгувани на базираните в САЩ фондови борси. Обвиненията срещу десетимата са повдигнати във Федералния съд в Манхатън. Става дима за глобална схема по популярния метод за измама "Pump-and-Dump” - измама на инвеститори чрез изкуствено увеличение на цената на акции и продажбата им на нереалистични цени, които се сриват в момента на разпродажбата им. Престъпната група е генерирала над 100 милиона долара незаконни приходи от измамната търговия с ценни книжа. 

Грандиозната схема и обвиненията са анонсирани на 14 април от Деймиън Уилямс, прокурорът на Съединените щати за Южния окръг на Ню Йорк, и Майкъл Дж. Дрискол, помощник-директор на нюйоркския офис на Федералното бюро за разследване („ФБР“),

В престъпната група има участие на хора от цял свят. Седем от обвиняемите и арестувани във връзка със схемата, за които се иска екстрадиция са: Роналд Бауер /Англия/, Къртис Лендър, Кортни Васеор и Юлиъс Ксурго /Канада/, Антони Коркуланич /Испания/. Петър Михайлов /България/, Доменик Калабриго / Бахамските острови/.  

Крейг Аурингър, гражданин на Канада и жител на Обединеното кралство, Хасан Сарио, гражданин и жител на Турция, и Даниел Ферис, гражданин на Обединеното кралство и жител на Монако, също са обвинени, но остават на свобода.

Според обвинителния акт Петър Михайлов, наричан още в документите на прокуратурата Петър Българина, е координирал кампании за манипулиране на акции и е осигурявал финансиране в подкрепа на схемите за манипулиране на акциите, участвал в конспирация за манипулиране на акциите на ценните книжа на най-малко 12 базирани в САЩ емитенти, което е довело до поне $75 милиона незаконни приходи, участвал в множество схеми за “изпомпване и изхвърляне”.

„В продължение на години обвиняемите заедно са направили над 100 милиона долара чрез организиране на схеми за манипулиране на акции по метода „напомпване и изхвърляне“ на публично търгувани акции на базирани в САЩ емитенти. Тези пагубни схеми направиха обвиняемите богати, като същевременно нанесоха реална вреда на обикновените инвеститори на дребно, които бяха оставени да понасят ударите от загубите. Тези обвиняеми са използвали мрежа от юридически лица и фиктивни компании, разположени по целия свят, опитвайки се да прикрият оркестрацията на схемата, организирана от самите тях. Днешните такси трябва да изпратят ясно послание към всички онези, които смятат, че могат да направят милиони, изпълнявайки схеми за „напомпване и изхвърляне“. Независимо къде по света се намирате и без значение колко фалшиви фирми и офшорни фиктивни компании се опитвате да скриете, нашата служба енергично ще ви преследва и намира”, съобщава прокурорът на САЩ Деймиън Уилямс. 

„Схемите за манипулиране на акции като тази, служат за подкопаване на доверието в нашите финансови пазари и създаване на игрово поле, предназначено да облагодетелства незаконно малцина алчни измамници за сметка на много честни инвеститори. Както се твърди, 10-те обвинени обвиняеми са управлявали глобална схема, която е събрала повече от 100 милиона долара незаконни приходи. Нашите действия днес трябва да послужат като напомняне за нашия ангажимент да осигурим свободни и честни пазари за всички инвеститори", посочва и помощник-директорът на ФБР Майкъл Дж. Дрискол.

Какво представлява схемaта за манипулиране на акциите "Pump-and-Dump”?

Схемата, в която според документите са участвали десетимата обвинени, е типичен модел за измама. Първо, обвиняемите и тяхната мрежа от съучастници, тайно вземат контрол върху голяма част от акциите на някои публично търгувани компании, които се търгуват на извънборсовия („OTC“) пазар в Съединените щати. След това обвиняемите и техните съучастници манипулират цената и обема на търговия за тези акции, причинявайки изкуствено завишаване на цената на акциите и обема на търговия чрез координирана търговия и фалшиви и подвеждащи промоционални кампании, които те финансират. Трето, подсъдимите продават тайно натрупаните си акции на тези завишени стойности за сметка на инвеститорите, които плащат огромни цени за понякога абсолютно обезценени компании.

В подкрепа на схемата, обвинените са използвали мрежа от подставени фирми, за да търгуват с акции и да прехвърлят постъпленията от тези схеми обратно към себе си. Държането на акциите чрез мрежата от подставени лица и фиктивни фирми позволява на обвиняемите и техните съучастници да прикрият факта, че в действителност те контролират огромното мнозинство от акциите на емитента.

Ценните книжа, които обвиняемите и техните съучастници са се опитвали да манипулират, са емитирани от малки компании, търгувани са слабо и обикновено се търгуват на по-малко от $2 за акция. Тези публично търгувани фиктивни компании често са имали малко, ако има такива, действителни активи или реални бизнес операции. Докато на хартия подсъдимите и техните съучастници нямат връзка с тези компании, в действителност те упражняваха значителен контрол, включително назначават управлението в компаниите, финансират операциите на компаниите и финансират плащания за адвокати, за да подготвят публични заявления в OTC Markets Group, Inc. и Комисията за ценни книжа и борси („SEC“). За да привлекат инвеститорския интерес, обвиняемите и техните съучастници понякога карат частни предприятия да бъдат сливани или „продавани“ в публично търгувани фиктивни компании. Частните бизнеси, чиито акции са били надувани и търгувани, често са били в индустрии, които биха могли да привлекат сериозен инвеститорски интерес. 

Обвиняеми често са се занимавали с манипулативна търговска дейност с цел изкуствено увеличаване на обема на търговия и цената на акциите. Тази манипулативна търговия включваше понякога координирани /„съвпадащи“/ сделки, при които обвиняемите и техните съучастници караха едно подставено лице или друг "брокер", подлежащ на техен контрол, да продаде определено количество акции, като същевременно карат друго подставено лице или субект да закупи подобно количество акции на същия ден. Тези съвпадащи сделки, които често се случват в дни, когато има нисък обем на търговия, имат ефекта на изкуствено увеличаване на цената на акциите и обема на търговия на акциите.

Като част от схемите за „напомпване и изхвърляне“, обвиняемите и техните съучастници са финансирали и координирали промоционални кампании. Тези маркетингови послания и реклами често съдържат неверни и подвеждащи твърдения за емитента, както и пропускане на съществена информация, с цел да подтикнат инвеститорите на дребно да закупят акциите на емитента, което в крайна сметка води до продажба на значителна част от ценните книжа с огромна печалба. Подсъдимите и техните съучастници често са изразходвали стотици хиляди долари за тези промоционални кампании. Освен това някои от обвиняемите са използвали множество подставени лица, работещи в координирани усилия да се свържат с потенциални инвеститори, често чрез непоискани „студени обаждания“ и предоставящи на инвеститорите невярна, подвеждаща, неоснователна и/или преувеличена информация за съответния емитент, за да предизвикат потенциални инвеститори да закупят акции.

Подсъдимите и техните съучастници са спечелили от схемата, като са продали акциите си на пазара на изкуствено завишените цени, които са създали чрез манипулативната си дейност. Продавайки акциите си, докато цената на акциите е била изкуствено завишена, подсъдимите и техните съучастници са успели да реализират милиони долари незаконни печалби. След като подсъдимите и техните съучастници са финализирали сделките по продажба на акциите и са прекратявали промоционалните компании и други свои манипулативни търговски тактики, цената на акциите на съответните компании обикновено е падала рязко. 

След това подсъдимите "изпират" приходите от схемите, като връщат парите обратно към себе си по начин, предназначен да прикрие източника на средствата и/или самоличността на получателите. Най-често чрез широка мрежа от фиктивни фирми и чрез използване на фалшиви фактури, договори и споразумения.

Наказания при доказана вина

Всеки от подсъдимите е обвинен в заговор за извършване на измама с ценни книжа, за което е предвидена максимална присъда от 5 години затвор. Освен това всеки от подсъдимите е обвинен в заговор за извършване на фактическа измама, за която законът предвижда максимална присъда от 20 години затвор. Освен това всеки от обвиняемите е обвинен в множество обвинения в реализиране на измама с ценни книжа съгласно дял 15 от Кодекса на Съединените щати, който предвижда максимална присъда от 20 години затвор за всяка точка. По още максимум 20 години законът предвижда за реализирана фактическа измама. Всеки от подсъдимите е обвинен и в заговор за пране на пари, за което максималната присъда е от 20 години затвор.

Това са твърденията обвинителните актове и десетимата обвиняеми се считат за невинно до доказване на вина в съда.