Увеличиха присъдата на Ивалйо Чанков, причинил смъртта на свой приятел в тежката катастрофа на булевард „Найчо Цанов” през лятото на миналата година. Припомняме, че автомобил с трима младежи се удари в електрически стълб точно след завоя на бензиностанцията на Петрол. Колата е идвала от Сточна гара в посока – ЖР Тракия, водачът е загубил управление, не е успял да вземе завоя и се е забил в стълба.

На място загина 22-годишният Иван Караивански, който е седял на задната седалка.

През месец май Ивайло застана пред Окръжен съд. По време на заседанието той призна всички факти и обстоятелства около случая и още същия ден получи присъда. 22-годишният мъж бе наказан с 2 години условна присъда с 5 години изпитателен срок и отнемане на книжката за 3 години.

2 години условно за Ивайло, причинил смъртта на свой приятел в ПловдивМладият мъж бе признат за виновен за мелето на булевард "Найчо Цанов"

Чанков отново застана пред магистратите преди дни. Той бе депозирал молба до Апелативен съд за изменение на наложеното му наказание, като мотиви за това са били посочени, че присъдата е завишена. Защитата на Ивайло бе посочила още, че са налице превес на смекчаващите вината обстоятелства, заради които да му бъде намалена присъдата.

На противоположно мнение бе представителят на държавното обвинение, както и частните обвинители. Те също са подали молба за изменение на присъдата на Ивайло, като са поискали по-строго наказание.

По време на заседанието повторно е била представена фактическата обстановка от фаталната вече. Оказва се, че Ивайло закупил колата-ковчег две седмици преди тежката катастрофа.

Преди жестокия удар Чанков се състезавал с друга кола на булеварда. Още на светофара на Сточна гара той подал газ и започнала „гонката”. Преди завоя до близката бензиностанция, Ивайло не намалил скоростта, а точно обратното. На въпросното място той имал навика умишлено да поднася колата с цел дрифтиране. Това и направил – подал още повече газ и навлязъл рязко в завоя. От високата скорост обаче, автомобила се завъртял и се забил в електрически стълб.

Преди дни бе публикувано решението на Апелативен съд – Пловдив. Според магистратите смекчаващите и оттекчаващите вината обстоятелства са в пълен баланс. Именно поради тази причина, присъдата на Ивайло трябва да бъде съсредоточена около среден размер. Председателят на състава е сметнал, че Окръжен съд – Пловдив не е взел предвид високата степен на опасност както на дееца, така и на деянието.

Ето защо и присъдата на Чанков бе увеличена с 8 месеца. Потвърден бил изпитателният срок, както и пробационният период.