Жената, блъснала и убила дете на пешеходна пътека на ул. "Брезовско шосе", застана пред съда. Веселина Семова изцяло призна вината и дори поиска прошка за причинената трагедия. 54-годишната жена е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт на пътя по непредпазливост.

Припомняме, че тежкият инцидент настъпи ул. „Брезовско шосе“ в Пловдив, около 17.20 ч. на 11 юли 2023 година. Както съобщихме, детето е пресичало на пешеходна пътека заедно с майка си, като тя е втората пострадала при инцидента. 54-годишната жена, която удари с колата си момичето и майка му, е имала шофьорска книжка само от една година. Тя не е шофирала под влиянието на алкохол или наркотици. За малкия си стаж зад волана няма предишни нарушения на пътя. 

Проверяват дали шофьорката, убила 13-годишно момиче в Пловдив, е говорила по телефона

Днес за първи път Веселина и близките на загиналата Габриела застанаха очи в очи. Семова пожела да даде обяснения пред магистратите, като преди това чрез защитничката си – адвокат Росица Драгинова призна всички факти и обстоятелства в обвинението.

„През 2021 година загубих мъжа си. Останах сам сама и бях съсипана. За да продължа да изпълнявам житейските си задължения, се наложи да извадя книжка. Така една година шофирах до фаталния момент. Същият ден бях много уморена, цялата седмица беше тежка. Ставах рано и имах много работа. Секунда невнимание доведе до нещо много трагично”, каза през сълзи Семова.

Думите й бяха контрирани от близките на загиналото 13-годишно дете. Те обвиниха 54-годишната жела, че лъже и че не се разкайва в действителност.

„Виж добре лицето на това дете. Едно на майка и баща е”, разкрещя се бабата на Габи – Иванка Матанова. Тя заедно с дъщеря си – Диана Матанова  - майка на Габи и другата баба – Димитрия Атанасова бяха констатирани като частни обвинители и граждански ищци. Трите жени не бяха предявили финансов иск към Семова.

Габи е била единствената опора на Матанова. Последната е загубила мъжа си преди няколко години. За детето се е грижила сама, като на помощ са се отзовавали двете баби и чичовците на момиченцето.

По време на заседанието днес се оказа, че по време на фаталния удар Семова не е говорила по телефон. Освен това е карала с 46 километра в час. Но в същото време не е натиснала спирачки при вида на пешеходките. Според автотехническата експертиза спирачките са били изправни, но на платното е нямало следи от спирачен път.

Именно това в пледоарията си прокурор Тодор Павлов изтъкна като отекчаващо вината обстоятелство.

„Спрямо Семова е повдигнато обвинение за нарушаване четири точки от ЗдВП. Не се е съобразила с пътната обстановка, превишила е скоростта, която в участъка е 30км/ч. Не е проявила предпазливост и не е внимавала за наличието на пешеходци, особено деца. И най-важното. не е спряла на пешеходна пътека, пропускайки преминаващите. Всичко това е довело до един трагичен край, а именно смъртта на едно 13-годишно дете. Само 2 дни след този инцидент, законодателят гласува промени и измения в наказанието за подобни деяния, а именно от 5 до 15 години затвор. В случая са налице много смекчаващи вината обстоятелства. Шофьорката е с чисто съдебно минало, работеща, без нарушения на ЗдВП. Налице обаче е и отегчаващо вината обстоятелство, а именно последствието на катастрофата – смъртта на едно дете”, каза пред съда прокурор Павлов. Той поиска наказание в рамките на законовия минимум, като посочи, че не е необходимо Семова да изтърпи присъдата си ефективно.

За ефективно наказание в рамките на минимума поиска и защитата на Веселина. Адвокат Росица Драгинова описа Семова като една кротка жена с тежка житейска съдба.

„Клиентката ми е изстрадала достатъчно. Загубила е едното си дете, загубила е и мъжа си. След катастрофата не е избягала, не се е укрила. Още тогава е съдействала и е признала вина. От разпитите, а и от автотехническата експертиза става ясно, че знакът за ограничение на скоростта е бил скрит от кола, спряла под знака. Самият знак заради ремонтите е бил поставен долу. Що се касае за пешеходките – Семова и тях не е видяла, тъй като е имало кола пред нея.  От онзи ден до днес клиентката ми съжалява и се обвинява. От тогава не се е качвала на кола и отказва да шофира и за вбъдеще”, заяви адвокат Драгинова.

„Всичко бих дала да съм на мястото на детето. Моля за снизхождение”, каза Веселина Семова.

В крайна сметка след заседание на Окръжен съд магистратите признаха за виновна Веселина и я наказаха с 2 години лишаване от свобода, като наказание ще бъде изтърпяно условно с 4 години изпитателен срок. Освен това 54-годишната жена ще бъде лишена от книжка за 3 години.