Турският гастарбайтер, причинил смъртта на майка си на АМ "Тракия", се изправи пред съда днес. 24-годишният Огуз Ердем застана пред магистратите, след като бе обвинен, че на 4 август миналата година е причинил тежка катастрофа на 154 км. от аутобана. Както вече ви съобщихме, в мелето са участвали три турски и един български автомобил. В колага на Огуз е пътувала и 56-годишната му майка, която е загинала намясто. 
 
Във фаталната нощ станала катастрофа на 144 км. от магистралата. Веднага след нея настъпил и втори инцидент -  БМВ намалило скоростта, а в него се ударило "Пежо"-то, управлявано от Огуз. Впроследствие, в образуваната тапа настъпил трети инцидент между два фолксвагена, с общо 4 пострадали. Материалите по двете тежки катастрофи са били отделени в отделни дела. 
 
Според държавното обвинение Огуз е отговорен за смъртта на 56-годишната жена и причиняването на средни телесни повреди на трима души. Делото тръгна днес по реда на съкратеното съдебно следствие, като младият мъж изцяло призна вината си. В хода на разследването му е била наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер 1 000 лв., както и забрана да напуска страната. Тъй като живее и работи във Франция, Огуз на няколко пъти е пътувал, с разрешение от наблюдаващия прокурор по делото. Той е търговски представител във френска фирма и няма предишни нарушения, нито присъди. 
 
В хода на заседанието неговият защитник поиска да бъде отменена забраната му да напуска страната, тъй като тя вече е изпълнила целите си. Искането обаче не бе уважено. 
 
Огуз призна изцяло всички факти и обстоятелства, описани в обвинението, и не пожела да дава допълнителни обяснения пред съда. 
 
"Дал съм обяснения два пъти. Няма какво да допълня. Всичко се случи по начина, описан в обвинението", заяви той.  "Не съм искал да се става нищо, но тази катастрофа просто се случи", допълни адвокат Юмер. 
 
От своя страна прокурорът по делото поиска наказанието да бъде намалено, тъй като са налице изключително много смекчаващи вината обстоятелства. В такива случаи законът позволява налагане на наказание, по-малко от минималното, определено в закона. 
 
"От доста години съм прокурор, но никога не съм срещала обвиняем с такова процесуално поведение", изтъкна представителката на Окръжна прокуратура. Тя обясни, че Огуз е съдействал максимално на разследването, не е имало противоречие в обясненията му и не е правил опити да се укрива. Той е спазвал стриктно режима за напускане на страната, определен от прокуратурата. Държавното обвинение изтъкна още, че подсъдимият е млад човек, работи и има чисто съдебно минало. И поиска наказание 2 години лишаване от свобода, което да бъде отложено с 4-годишен изпитателен срок. Освен това, прокуратурата поиска да бъде отнето свидетелството му за управление на МПС в рамките на изпитателния срок. "Най-голямото наказание за него е загубата на майка му", изтъкна обвинителят. 
 
Авдокатът на Огуз защити тезата, че присъдата трябва да бъде под минимума. Той поиска наказание от 1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и отнемане на шофьорската книжка за срок от година и половина. Защитникът изтъкна, че свидетелството за управление на МПС е необходимо на подзащитния му, за да упражнява професията си.
 
"Става дума за безупречно процесуално поведение, без никакво противоречие в обясненията. Характеристичните му данни са изключително добри. След като е настъпила втората катастрофа, той е бил първият, който се е обадил на телефон 112 и е потърсил помощ", каза той.
 
Самият Ердем поиска да не му бъде върната книжката, която, в хода на разследването, е била предадена на турските власти. 
 
"Много моля уважаемия съд за по-леко наказание", бяха последните му думи пред магистратите. 
 
В крайна сметка съдът определи условна присъда от година и половина, с изпитателен срок 3 години и половина. Огуз ще бъде лишен от свидетелство за управление на МПС в срок 1 година и шест месеца. Освен това, той ще трябва да заплати и разноските по делото.