Пет години подред бившата служителка на НОИ,  която е завлякла 18 пенсионери, взимайки парите им за платен трудов стаж без реално да го заплати, е въртяла измамната схема. През 2014 година, поради финансови затруднения, тя започва да изготвя неверните документи, с които е ощетявала не само клиентите си, а и Националната осигурителна каса.

Припомняме, че вчера 62-годишната Александрина Георгиева, мъжа, с който живее на семейни начала и дъщеря ѝ са арестувани по обвинение за измама в особено големи размери, както и съставяне на неистински документи. 

По същество схемата на бившата държавна служителка е елементарна, но много ефективна. Тя е откраднала досиета на над 200 души от НОИ-Пловдив. Като частен консултант по пенсионно, социално и здравно осигуряване е предлагала на десетки граждани услуги по приготовление на пълната документация за пенсиониране. Съгласно закона, на тези, на които осигурителният стаж не е достигал, тя е оферирала закупуването му. Така гражданите са давали суми между 3000 и 15 000 лева на жената, за да си купят необходимия стаж, но вместо да внесе парите в НАП, Александрина прибирала парите за себе си.

За да успее да издейства все пак пенсия или за корекция на вече отпусната пенсия, измамничката е съставяла неистински документи по образец УП-30 - за удостоверяване на стаж. Те са били издавани с фалшиви печати на фирми, които са фалирали или не водят архив за служителите си. Трудовите книжки на гражданите пък са били подправяни за целите на нереалните работодатели. Така от 18 души за заплащане на стаж, Александрина е прибрала в джоба си 125 000 лева, а заради отпуснатите неправомерно пенсии от НОИ е ощетила бюджета за над 3 милиона лева.  

62-годишната Александрина е бившата служителката, източила 3 млн. лв от НОИ-Пловдив18 души са платили на жената за стаж, а тя е присвоила средствата в размер на 125 хиляди лева

Срещу Георгиева има висящо производство в Районен съд Пловдив, свързано с измама по същата схема. Тя е с повдигната обвинение за това, че в периода от неустановена дата в началото на 2014 година до  месец юли 2017 година, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудила заблуждение у различни лица, като с това им причинила имотна вреда в общ размер на 93725.00 лева.

Александрина Георгиева била счетоводител по образование. Чрез управляваното и представлявано от нея дружество същата извършвала услуги и консултации във връзка с пенсионно, социално и здравно осигуряване. През 2014 година семейството й изпаднало във финансов колапс. Тогава била създадена и схемата за измама. Казвала на клиентите си, че след направени изчисления се установявало, че не им достигал осигурителен стаж, за да се пенсионират, като не конкретизирала колко точно не достига.

Предлагала да си закупят недостигащия стаж, като ги убеждавала, че закупуването на стажа било легално и нямало нищо нередно в това.  Доверявайки се, хората давали различни суми на Георгиева, която обаче прибирала парите, а не купувала тези стажове.

По тази схема, Георгиева успяла да „отскубне” от клиентите си близо 100 хиляди лева.

В момента делото срещу нея е влязло в Районен съд. Ход по същество все още не е даден, а по информация на TrafficNews, 8 от потърпевшите са депозирали претенции срещу счетоводителката. Тя и с наложена парична гаранция в размер на 3000 лева.

Междувременно днес се оказа, че Георгиева с годините е усъвършенствала схемата си, като хем е прибирала парите на клиентите си, хем е успявала да им издейства обещаната пенсия на цената на съставяне на множество фалшиви документи. 

По време на вчерашната реализация на Икономическа полиция във връзка с ареста ѝ са претърсени 6 адреса в Пловдив, като са иззети множество неистински документи, печати на фирми, трудови книжки, компютри, досиета и други уличаващи документи и пособия, свързани с престъпната дейност, както и близо 8000 лева кеш. 

Тепърва ще се установява дали има и други засегнати лица. 

Още по случая вижте в линка и ВИДЕОТО: 

Арестуваха бивша държавна служителка, източила 3 млн. от НОИ, прибирала пари за стаж за пенсияЗаедно с дъщеря си и с мъжа си "ужилили" 18 пенсионери