Труп и трима души в ареста - това е резултатът от фаталната гонка в нощта на 11 май, завършила със смъртта на Петър Гаджанов от село Белозем. Дълга криминална хроника се крие зад мотивите довели до гибелта на рома от село Белозем. Припомняме, че трима роми бяха хванати в крачка от собственика на кравеферма в село Болярино Димитракис Пирилис.

Около полунощ Асен Иванов и Асен Гаджев и Петър Гаджанов отишли във ферма на Кипъреца с намерение да извършат кражба на селскостопански животни – две крави. Опитът не останал незабелязан от Пирилис, който ги подгонил на 500 метра от фермата със своя „Форд Рейнджър". Тримата се разбягали в различни посоки. След кратко преследване единият от тях – Гаджанов бил застигнат  и блъснат от  автомобила. Пострадалият 30-годишен мъж е починал от нараняванията си. Той оставя бременна съпруга и малко момиченце.

Гаджев и Иванов успели да избягат, но по-късно били задържани от полицията. Днес срещу тях бе повдигнато обвинение за опит за кражба на две крави. С обвинение се сдоби и 60-годишният Пирилис, чието престъпление е класифицирано като причиняване на смърт при умишлено пътнотранспортно произшествие.

Според съселяни Гаджанов практически израснал в затвора

Дебело криминално досие и 14 присъди, повечето от които - за кражби. Това е историята на Петър Гаджанов, който става редовен клиент на Темида на 17-годишна възраст. Това не е и първият му сблъсък с кипъреца - последната присъда на Гаджанов е за кражба на коне и крави именно от фермата на Пирилис. 

"Не го познавах добре, защото от малък е по затворите", сподели по-рано днес кметът на Белозем Иван Тачев. 

С по няколко присъди са и двамата съучастници на Гаджанов, които успели да избягат от фермата във фаталната нощ. 

„Единият е с две осъждания за кражби, а другият с 9. Жертвата е лежал в затвора 7 години и е излязъл от 2017 година. Другият мъж е лежал 4 години. Срещу тях е започнато производство за кражба. Те са задържани в ареста”, коментира Окръжният прокурор Румен Попов по време на бирфинг.

Самият Пирилис имал лош опит с крадците. Той неведнъж споделял пред съселяните си, че имотът му постоянно става обект на кражби. 

"Няколко пъти ми е споделял, че бизнесът му върви трудно, защото често се краде", потвърди и кметът на Белозем. 

Катарзисът 

"Той вече не е такъв! Откакто излезе от затвора последния път, нищо лошо не е направил", настоя братът на убития Ангел Гаджанов. Близките на жертвата са сигурни, че последния престой зад решетките е накарал Петър да си направи равносметка и да започне нов живот. Намерил си работа в село Маноле, където редял тухли. Оженил се, родило му се дете. Напът е и вторият му наследник, който обаче няма да познава баща си. Затова и майката на момиченцето му настоява човекът, управлявал автомобила, да не излезе никога от затвора. 

"Вече няма живот за нас, искам този човек да получи доживотен затвор. За мен това е единственото справедливо наказание", коментира съпругата на Петър.

Семейството на Гаджанов разказа още, че тримата не са отишли в Болярино с цел кражба, а за да съберат люцерна.

Правосъдие или отмъщение?

Близките на жертвата се заканиха да търсят отмъщение, ако кипъреца не получи единственото допустимо според тях наказание - доживотен затвор. 

"Представете си да беше убит някой българин. Тук всичко щеше да е под обсада. Щяха посред нощ да нахлуят в махалата. Сега е убит циганин и се надяваме за убиеца му да няма компромис", казва Ангел Гаджанов, брат на убития. Той допълва, че е прекарал цяла нощ на мястото, където е бил прегазен брат му. Трупът бил обезобразен. По думите на Ангел, полицейски екип пристигнал на местопроизшествието три часа, след като бил подаден сигналът. 

Семейството е категорично, че ако Димитракис Пирилис бъде пуснат от ареста, ще вземат закона в свои ръце. 

За деянието, извършено от кипъреца, законът предвижда лишаване от свобода от десет до двадесет години, а в особено тежки случаи - от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор.

Бизнесменът е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура Пловдив. Предстои държавното обвинение да поиска постоянното му задържане. Все още няма информация дали случаят ще бъде разглеждан като особено тежък, но има основания да се счита така, тъй като според данни от досъдебното производство Димитракис е минал няколко пъти през тялото на починалия.  

Стари познайници на полицията все още вилнеят в Белозем

Законодателят да помисли за по-адекватни превантивни мерки срещу подобни престъпления. За това призова кметът на село Белозем Иван Тачев. Причина за изявлението му бе фактът, че кражбите в селото не са рядкост, макар и по думите на кмета да се извършват от няколко лица, които са стари познайници на полицията. В последните месеци името на село Белозем се свързва с редица кражби на нафта в района на гарата, извършени от ромите. Дни преди убийството на Петър бил пребит часовоят, заради това, че отказал да даде подробности кога ще пристигне влак, превозващ цистерни, научи Trafficnews.bg. 

Според Тачев, всичко това води до напрежение в селото, а евентуална трагедия при подобна кражба би добила по-голям мащаб от врива в Хитрино. 

"Взели сме мерки, правили сме срещи в циганския квартал, за да започне някакъв самоконтрол", обясни той пред наш репортер. Срещите дали резултат, защото тръгнел ли накой да краде нафта, обикновено Тачев бил уведомяван навреме, за да сигнализира до органите на реда. Кражбите вече не са масови, но останаха няколко лица, които скоро ще бъдат в затвора, допълни той. Всъщност престъпността в ромската част от селото е намаляла драстично, а основен фактор за това е фактът, че повечето жители работят и изкарват прехраната на семейството си, смята Тачев.

Коментарите на кметовете на Белозем и Болярино, както и на близките на убития - вижте във ВИДЕОТО: