Осъденият на 20 години затвор заради убийството по особено жесток начин на приятелката си кюстендилец Алберто Йорданов води дело за 25 000 лв. за изчезнала картина и за неимуществени вреди, които е претърпял вследствие на това. Процесът е насрочен за 4 декември в Административен съд - Кюстендил, съобщи struma.bg. Роденият през 1963 г. мъж е известен с множеството си дела, които води от затвора по най-различни поводи срещу Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията“ и други инстанции, в това число за дискриминация, за обида, за това, че не му е дадена възможност да стане актьор зад решетките, че не му е позволено да оглави самодейната група в затвора, въпреки че е бил избран за това от съкилийниците си, и пр.

Казусът с изчезналата картина обаче изглежда най-любопитен от всички и е като сценарий за холивудски филм. В затвора Йорданов дал воля на различните си дарби - артист, самодеец, поет и художник. В качеството си на художник той получил покана от името на фондация „Лале“ и чрез Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията“ да участва в международна изложба в Канада с три свои картини. Това става през 2011 г., когато проявата приключва и му връщат картините, той заявил, че едната не е негова и че оригиналът, който изпратил, липсва. Картината изобразява част от фауната на Африка и е изпълнена с маслени бои от Алберто Йорданов, който се вдъхновявал от хора, животни и природа.

Искът, предявен от затворника за самата картина, е в размер на около 3000 лв., но голямата сума, която той е поискал - 25 000 лв., е заради неимуществени вреди, които са му причинени вследствие на това, че не е получил обратно собственото си произведение.

В момента Административен съд - Кюстендил служебно издирва експерт художник, който да даде становище за стойността на изчезналата картина според снимка, приложена към делото на осъдения за убийство. Сред художниците, отказали участие в експертизата поради лични ангажименти към датата на делото, е известният кюстендилски художник Свилен Блажев.

Алберто Йорданов е започнал да изтърпява наказанието си на 06.03.1989 г., но го е прекъснал за времето от 08.12.1992 до 10.06.2002 г. поради незавръщане от домашен отпуск. След издирването му изтърпявал наказанието в различни затвори, преместването в които било поради изчерпване ресурса на служителите в затворите за работа с Йорданов. Запознат бил с правилата за вътрешния ред в затвора, но постоянно ги нарушавал, това е записано в служебната справка за него.

В затвора имал непоследователно поведение. По време на престоя си в Бобовдолския затвор многократно е наказван и награждаван. Според справка, предоставена на Кюстендилски окръжен съд, на 13 март 2015 г. във връзка с обжалване от страна на Йорданов на отказа да бъде заменен определеният му режим за изтърпяване на наказанието от „строг” в „общ” и да бъде преместен до доизтърпяване на наказание „лишаване от свобода” от Бобовдолския затвор в затворническо общежитие от открит тип в Самораново, е посочено, че той има 26 заповеди за наказания и 36 заповеди за награди.

За периода 2003-2013 г. за участия в културно-масови спортни мероприятия като тенис на маса, шахмат, участия в конкурси по рисуване за успешно представяне в конкурси на тема „Изработване на картички, апликации и рисуване” е награждаван с грамоти . В затвора е завършил курс по испански език, а последната му награда е от 29.05.2014 г., отново за участие в културно-масова дейност, като със заповед №354/29.05.2014 г. е награден с „писмена похвала”.

Йорданов демонстрира желание за усъвършенстване и получаване на нови знания. Предимно се изявява в областта на изкуството - рисуване.

Oще новини ТУК

TrafficNews.bg