Мъж, въоръжен с пушка, откри стрелба в клиника за семейно планиране в американския град Колорадо Спрингс, щата Колорадо, и уби трима души, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки полицията и местните власти.

Жертвите са двама цивилни и един полицай. Още девет души са ранени, но без опасност за живота. Петима от тях са полицаи.

Нападателят беше убеден да се предаде и беше арестуван. Според полицията той е действал сам. Няма официална информация за самоличността му, макар че според местни медии нападателят е Робърт Луис Диър, бял, на 57 години, съобщи Ройтерс.

Престрелката между него и служителите на реда е продължила повече от три часа, съобщава местния вестник „Колорадо Спрингс газет“. Говорителка на полиция заяви, че все още не е ясно какви са мотивите на стрелеца и дали нападението е свързано с клиниката за семейно планиране.

По-рано през годината тази клиника беше в центъра на полемика, предизвикана от тайно заснет видеозапис, в който се вижда как служители обсъждат продажба на тъкан от зародиши, премахнати след аборт, съобщи ДПА. Според представител на клиниката стрелбата може да е заради враждебното отношение към абортите в САЩ.

Срещу здравното заведение неведнъж е имало протести на активисти на организации, които са против прекъсването на бременността, и с искания за спиране на държавното ѝ финансиране. В щата Колорадо въпросът за абортите поражда сериозни спорове в обществото и сред политиците, отбелязва Ройтерс.

Oще новини ТУК

TrafficNews.bg