Зам. апелативният прокурор на Пловдив Румен Попов огласи поредния случай на опасна гонка между полиция и мигранти на автомагистрала Тракия. Полицейски патрули са преследвали почти 70 км микробус , пълен с бежанци от Сирия и Ирак. "Това вече се превръща в ежедневие. Но ежедневие, което застрашава живота на десетки хора", заяви Попов.  

Бусът с полска регистрация е засечен на 205 км на магистралата. Водачът не е спрял на стоп палка и е последвало преследване. Два полицейски автомобила са се движили след буса, който е минал с много висока скорост и през няколко населени места. Бусът е профучал с над 140 км/час през Плодовитово и град Чирпан, където днес е пазарен ден. На влизане в село Ракитница бусът е навлязъл в затревено пространство и е спрял. Каналджиите - двама украинци на 20- години са се опитали да избягат , но след презследване, са заловени. В буса е имало 23 - ма мъже от Сирия и Ирак. "Образувано е досъдебно производство и предстои да бъдат разпитани. Идвали са от посока София", заяви районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова. 

По първоначални данни, заедно с буса се е движил и автобус, който по късно е открит празен. 

"Не знам каква граница има България, но съдейки по огромния брой мигранти, очевидно нямаме. Не знам каква война водим с мигрантите, но тя очевидно е само отбранителна. Всеки ден има потенциална и реална опасност от нови жертви. Имам приятели полицаи, мисля за тях, за децата им. Вече по улиците и пътищата трябва да се  сложат табели "Внимание , свободно преминаващи мигранти", емоционално коментира Румен Попов. 

"След като всеки ден има гонки, всеки ден има мигранти , можем да си представим колко не се залавят. Бих препоръчал вече освен да се оглеждаме за безумни шофьори пияни и дрогирани, трябва да се оглеждаме и за мигранти" , заяви зам. апелативният прокурор.  

В Районна прокуратура Стара Загора през последните месеци се отчита огромен ръст на образуваните досъдебни производства за каналджийство. Образувани са 64 производства, 44 от тях са приключени , 32 са осъдените лица.