7 години лишаване от свобода при пърчоначален общ режим - такава присъда получи украинският гражданин Станислав Пислар, който беше признат за виновен за причиняване на смъртта на двама души и нероденото им дете при шофиране след употреба на наркотици. Съдия Петко Минев реши още Станислав да бъде лишен от шофьорска книжка за срок от 8 години. 

"Признавам всичко. Виновен съм, съжалявам. Съболезнования на семейството, имам голяма вина пред тях. Нямам право да искам прошка, защото самият аз не мога да простя на себе си. Ако мога нещо да променя, бих го направил", с тези думи на Пислар днес започна рестартът на делото срещу него.

Припомняме, че на 28 май миналата година младото семейство на 33-годишната Северина Коралска, бременна в 8-мия месец, и 35-годишният й мъж Ивайло Минчев от Бургас загина на магистрала "Тракия". На 123-тия километър автомобилът им бе премазан от тир. Зад волана му бил Станислав, който загубил контрол над тежкотоварния автомобил, блъснал се в аварийна количка за ремонт, преминал през мантинелата и се сблъскал челно в насрещното с автомобила на двойката. Северина и Ивайло загинаха намясто, но жертвите не са само две. Нероденото момченце на Северина също умира от удара. Оказва се, че Станислав е карал след употреба на наркотици - марихуана. 

Карнобат потъна в траур заради бременната Северина, убита от тир на АМ “Тракия“ край Пловдив СНИМКИКрасавицата и съпругът й Ивайло Минчев от Бургас са жертвите от кървавата катастрофа

Днес делото започна отначало, след като веднъж Окръжният съд под тепетата осъди Пислар на 9 години затвор и го лиши от книжка за 10 години, но Пислар оспорва присъдата на втора инстанция. Апелативните магистрати върнаха делото за разглеждане отначало, тъй като правата на украинеца Пислар са били нарушени, като му бил назначен рускоговорящ преводач. 

Междувременно с началото на днешното заседание се оказа, че съдбата на Пислар ще бъде решена още днес. Станислав и защитата му в лицето на Орлин Търновалийски пожелаха делото да бъде гледано по бързата процедура, като за целта Пислар призна за извършеното. Нов състав на Окръжния съд, председателстван от съдия Петко Минев, изслуша страните и исканията им.

Държавното обвинение поиска 12 години и 6 месеца, без намаляване на присъдата. Според прокуратурата става дума за особено тежък случай. Заради пълните самопризнания, присъдата на Пислар ще бъде редуцирана с 1/3.

Частното обвинение пък поиска максимална присъда от 20 години. Семействата на Ивайло и Северина все още не са преживяли трагедията, твърди адвокат Радка Тетрадова, която днес представляваше в съда почернените роднини.

"След трагичната смърт бащата на Северина Янчо Корарски е останал съвсем сам. Жена му е починала от рак, губи и единственото си дете и неродено внуче. Родителите на Ивайло живеят ден за ден. Дори са неглижирали бизнеса си, не излизат от дома си. Сестрата на Ивайло отказва да ходи на училище", посочи Тетрадова. 

Адвокат Търновалийски прие болшинството от факти и обстоятелства, посочени в обвинителния акт, ала не се съгласи с тезата, че деецът и деянието са особено опасни, т.е. че случаят трябва да се разглежда като особено тежък. Той оспори и факта, че Пислар е шофирал и катастрофирал "под въздействието на дрога", като според защитата има доказателства, че в кръвта му има наличие само на наркотичен компонент, който обаче бил неактивен. Бил остатък от употребена марихуана преди 2 седмици. На база на тези мотиви, той поиска присъда от 5 години лишаване от свобода след намаляването на присъдата с 1/3. 

Съдия Минев в крайна сметка постанови по-малка присъда от тази в първия процес, като 7 години лишаване от свобода се падат междинна стойност между предложението на прокуратурата и защитата. Решението подлежи на обжалване и протест в 14-дневен срок.