Хасковлия стана клиент на Темида, след като се опита да продаде антични монети в интернет. Той бил спипан в крачка, малко след като публикувал обява в известна платформа за интернет търговия. На 13 ноември миналата година мъжът обявил, че търси купувачи на 6 римски монети. Оказало се, че движимите културни ценности не са регистрирани по реда, определен в закона.

Върху монетите били изобразени ликовете на императорите Аврелиан, Валериан, Веспасиан, Марк Аврелий и съпругата на Комод – Криспина. Реликвите били изработени от бронз и сребро. Цената им варирала между 15 и 55 лв.

Общата стойност на монетите възлизала на 218.00 лв. Всичките 6 археологически находки били открити в дома на подсъдимия в село Конуш.

Мъжът се сдобил с три обвинения – за държане на движими културни ценности, без те да бъдат регистрирани по надлежния ред, както и за продажбата им. Третото обвинение било за това, че е мъжът е притежавал металодетектор, предназначен за търсене на архелогически обекти.

Обвиняемият сключил споразумение с прокуратурата, като се признал за виновен по всички обвинения.  По две от тях получил наказание „пробация”. За това, че търгувал с монетите, бил осъден на лишаване от свобода за срок от 6 месеца, като изпълнението на наказанието било отложено с 3-годишен изпитателен срок.

В крайна сметка му било наложено общо най-тежкото от трите наказания- условната присъда.

Мъжът ще трябва да заплати и разноските по делото в размер 292 лв. Римските монети са отнети в полза на държавата.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.