"Ето я прителката ми, тук с мен. Живея с хубава жена, няма нужда да изнасилвам никого." С тези думи "в кръга на шегата" бизнесменът Пеньо Мангъров обясни пред съда, че няма намерение да се укрива от правосъдието, нито да извърши друго престъпление, ако бъде изменена мярката му за неотклонение. За пореден път Окръжният съд в Пловдив не даде ход на разпоредителното заседание по делото срещу него, след като се оказа, че подсъдимият не е получил копие от обвинителния акт.

Припомняме, че според прокуратурата 45-годишният мъж, по прякор Чешкия, е отвлякъл и изнасилил млада жена. Бизнесменът се запознал нея в социалните мрежи. Той настоявал двамата да се срещнат, но тя му отказвала. За да спре да я притеснява, жената се съгласила да поговори с него за няколко минути. На горепосочената дата, след като се качила в автомобила му в Пловдив, за да поговорят, той потеглил в посока София. По пътя заплашил жената с брадва, а когато пристигнали в дома му в София, той я изнасили, като я принудил за това със заплашване. За да си изгради „алиби“ Мангъров, на местата, където знаел, че има видеокамери, нареждал на жената да се държи приятелски с него.

Делото вече бе белязано от фалстарт, след като обвинителният акт бе върнат на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Възможностите днес бяха заседанието да се отложи, или пък да бъде даден ход, след като страните се запознаят със съдържанието на обвинителния акт, дълъг 36 страници. Попитан за становище, Чешкият заяви, че "желае съдът да спази ангажиментите си по НПК". 

Магистратите обаче се произнесоха по искането за по-лека мярка за отклонение.  Преди няколко месеца тя бе изменена от Апелативния съд от "задържане под стража" в "домашен арест". Причината бе влошеното здравословно състояние на Мангъров. Адвокат Василев обаче отново е депозирал молба за вземане на по-лека мярка. По думите му, тя "отлежавала в съда вече месец". Той предяви и 4 амбулаторни листа, болничен и епикриза, които удостоверяват състоянието на Мангъров след прекараната Ковид инфекция. 

Прокурорът по делото Дилян Пинчев поиска настоящата мярка да бъде потвърдена, тъй като все още са налице предпоставките за налагането ѝ.
 
"Безспорно, според прокуратурата, е, че подсъдимият е осъществил двете деяния. Безспорно е имало подготовка за тях. Налице е обосновано предположение", заяви той. Според него и деянието, и извършителят му се характеризират с висока обществена опасност. По делото има данни за още две момичета, които се оплакали от поведението на Чешкия. Не на последно място, той има и предишна присъда за сексуален тормоз. 
 
Обвинителят изтъкна още, че в хода на досъдебното производство Мангъров подал 8 молби с искане да напусне ареста или дома си, за да се лекува. Всички те са били уважени. Следователно, здравословното му състояние не е пречка за потвърждаване на мярката му, обоснова се той. В случай, че съдът наложи парична гаранция, прокурор Пинчев настоя тя да е в по-висок размер, за да се обезпечи явяването на обвиняемия в съда. 
 
Съвсем различно становище изказа адвокат Василев, който директно обвини прокурора в тенденциозно и злонамерено отношение към клиента му. Според него делото умишлено било забавено от страна на държавното обвинение, при това - с единствената цел Чешкия да остане възможно най-дълго в ареста. 
 
"Благодарение на прокурор Пинчев Мангъров не търпи мярка за неотклонение, а присъда. В продължение на повече от година той постави делото във фактическо безвремие, без да се извършват други действия, освен гледане на мярката", каза той пред магистратите. И допълни, че твърдението му за "безспорно доказано обвинение" нарушава презумпцията за невинност. След което отново заяви, че подзащитният му се намира в изключително лошо здравословно състояние, особено след прекарана една седмица в интензивното отделение с коронавирусна инфекция. 
 
"Нека най-накрая Пинчев си представи доказателствата и да я видим тази злочеста пострадала, дето кара по магистралата с 250 км в час", бе един от коментарите на адвоката. Самата жертва, чието име ще запазим в тайна, и днес не се яви в съдебната зала. Тя бе предстявлявана от адвокат Георги Кутрянски, който поиска подзащитната му да бъде конституирана като частен обвинител. За да се произнесе съдът по искането жената да вземе участие в процеса обаче, трябва да бъде даден ход на разпоредителното заседание. 
 
Мангъров пък се опита да загърби арогантното поведение, което демонстрира в хода на предишното заседание и благодари на прокурора за гласуваното доверие всеки път, когато го е молел да напусне дома си или ареста, за да отиде на физио- или кенезитерапия. Но не се съгласи с него за размера на гаранцията.
 
"Прокурор Пинчев хубаво поиска голяма гаранция, но не взима предвид факта, че от две години съм в ареста не работя. Приятелката ми ме издържа", обясни той. И помоли за гаранция в размер, който може да събере - не повече от 5 000 лв. След това Мангъров даде "мъжката си дума, че ще идва на всяко заседание и ще се държи като почтен гражданин". 
 
В крайна сметка, съдът уважи искането на Мангъров да бъде пуснат под гаранция, но не и това за нейния размер. Причината за налагане на по-лека мярка е, че според закона задържането под стража не може да продължи повече от година и половина, когато подсъдимият е обвинен в тежко умишлено престъпление, какъвто е случаят с Чешкия. Магистратите се позоваха и на практиката на националните ни съдилища, както и на Европейския съд. Досега Мангъров е прекарал около година и 4 месеца в ареста и около 6 месеца под домашен арест. Така правото му на придвижване е било ограничено за период от година и 10 месеца, обясни председателят на съдебния състав. Магистратите обаче бяха категорични, че здравословното състояние на подсъдимия само по себе си не представлява пречка за налагане на по-тежка мярка.  
 
Пеньо Мангъров ще трябва да заплати парична гаранция в размер 10 000 лв. Освен това, съдът му наложи забрана да напуска пределите на страната. 
 
Решението подлежи на обжалване и протест.