Обвинения, цинизми и липса на вина. Така премина първото дело срещу Паньо Мангъров, обвинен в отвличане и изнасилване.  45-годишният мъж, по прякор Чешкия, застана пред Окръжен съд, където днес се проведе разпоредителното заседание по случая.

Мангъров заплашвал жертвата си с брадва преди да я изнасили

В съдебна зала потърпевшото момиче не присъстваше, но беше представлявана от Георги Кутрянски.  Жената, чието име ще запазим в тайна, не предяви граждански иск, но поиска да бъде конституирана като частен обвинител.

Освен тя, в кориците на делото присъстват още две жени, които по думите на Мангъров и защитата му са плеймейтки. Те също са дали показания, като са разказали, че са били обект на ухажване от бизнесмена.

Последният, в последната си дума, ги обвини, че са платени жени и че са готови да продадат майките си за 200 или 300 лева. Изключително заядлив и арогантен бе тонът на Мангъров, когато председателят на състава му предостави думата. Чешкия обвини в лъжа прокурора, както и че е подкупен. В липса на аргументи бе обвинен и адвокат Кутрянски.

„И на двамата им е платено да лъжат. Мрънкат в залата, защото нямат доказателства. Прокурорът трябва да лежи в затвора. Той заплашва лекарите и служителите в затвора, за да лъжат, че съм здрав. Нарочно ми прекрати престоя в болница, за да ме викат за предявяване и да съм зле. Прокурорът няма доказателства, позовава се на твърденията на две проститутки, които за 200 лева ще продадат майките си.  Окръжна прокуратура Пловдив я знае всеки – подкупна. Държаха ме 6 години в ареста с обвинения за две убийства, за да могат чехите да си правят разследването. Осъдиха ме на две доживотни за поръчково убийство и ВКС ме оправда, защото нямаше едно доказателство срещу мен. Обвиненията срещу мен са смешни. Платено им е от Ескиндера, чиито интереси представляват и Кутрянски и прокурора. Искам и по-лека мярка. Залагам името си, че ще съдействам на органите на реда”, заяви в залата Мангъров.

Защитникът му – адвокат Илиян Василев поиска делото да се прекрати и да се прехвърли в съда, където е извършено престъплението, а именно в София.

„Делото не е подсъдно на пловдивски съд. Изнасилването е извършено в София, а за отвличането нямаме данни къде и как е станало, както и в кой момент. Жената се е качила в колата веднага, след като е излязла от жилищната сграда в Пловдив и са потеглили. Нямало е забавяне, т.е. това е било доброволно. Къде, кога и как е решила, че не желае да е в колата никой не знае. В НК се казва, че там където е приключило престъплението, там трябва да се гледа делото”, каза в залата адвокат Василев.

Той е категоричен, че в досъдебното производство са допуснати процесуални нарушения, които са ограничили правото на защита на клиента му. Адвокатът посочи като един от тях записи, който не му е бил предявен. Това са кадри от момента, в който пострадалата жена се качва в колата.

„Кадрите се крият умишлено. Искаме обвинителният акт да се върне на прокурора и да се предоставят всички доказателства. Освен това в обвинителния акт се споменава още една жена, на която са отделени 7 страници. Тя няма общо с делото. Споменава се, че клиентът ми имал намерение да я изнасили. Да, но без доказателства. Обвинителният акт е по-скоро материал за жълтите вестници, а не за пред съда. Най-важния мотив е точно за второто обвинени – отвличането. Не е ясно кога, къде и как жената е отвлечена”, каза още адвокат Василев. Защитата бе категорична, че ако не се уважи молбата им, то делото да се гледа по общия ред без признване на фактите и обстоятелствата.

Илиян Василев поиска и изменение на мярката за неотклонение спрямо Пеньо Мангъров. Като мотив юристът изтъкна здравословното състояние на бизнесмена.

„В документите, издадени от медика в затвора пише, че клиентът ми е с опасност за здравето и живота. Лекарствата не му помагат. Трябва ми лечение. Освен това няма как да избяга или да извърши ново престъпление. Предлагаме да се постанови „домашен арест” и Мангъров да бъде следен с новите електронни гривни.

В крайна сметка последна дума имаше Окръжен съд. Магистратите върнаха делото на прокуратурата, тъй като според магистратите са допуснати съществени, но отстраними грешки в обвинителния акт. Що се отнася до Мангъров, той остава в ареста с постоянна мярка „задържане под стража”