Ще признае ли вина Здравко Дечкин за убийството преди 10 години?

Непълнолетните Исмаил и Митко, отнели живота на мъж в Асеновград могат да получат присъди още днес

Пловдив 21.05.2020 09:00 4045 0
Ще признае ли вина Здравко Дечкин за убийството преди 10 години?

Непълнолетните убийци от Асеновград отново ще застанат на подсъдимата скамейка. Исмаил Асан/15/ и Митко Асенов/17/  са подсъдими за убийството на 48-годишния мъж в Асеновград. Ако няма нови искания от страна на защита и прокуратура може да се премине към фаза пледоария. До края на деня пък Исмаил и Митко може да да получат присъди.

По време на делото бяха разпитани всички свидетели и преки очевидци на жестокото убийство. Припомняме, че първоначално непълнолетните роми ударили в носа мъжа, който се прибирал към дома си след гостуване у брат му. Това станало в късните часове на 26 май. Митко и Исмаил издърпали торбата на мъжа, като успели да задигнат 3 лева и мобилен телефон. От удара обаче мъжът паднал на земята. Носът му бил счупен и започнало да шурти много кръв. Ромите оставили така жертвата си и отишли до близък магазин, от където си купили алкохол. След малко се върнали на мястото на инцидента и когато видели, че мъжът все още е там в безпомощно състояние по-малкият Исмаил започнал да скача върху главата му, докато го убил. Освен това около врата на жертвата има следи от душене.

Таксиджия, паркирал в близост, става свидетел на бруталната сцена и веднага вика полицейски екип, който е бил в близост на съседна улица. Униформените заварили младежите над трупа и веднага ги арестували, като едновременно с това извикали бърза помощ. За съжаление при идването си медиците само констатирали смъртта на асеновградчанина.  

Припомняме, че заседанието стартира с обясненията на двете момчета. Те на дълго и широко разказаха какво се е случило в нощта на 25 срещу 26 май 2019 година. Пръв пред съда застана Исмаил, който заяви, че само няколко пъти е ударил жертвата без да е искал да го убие. Митко пък призна всички факти и обстоятелства по делото. 

Непълнолетните убийци от Асеновград разказаха подробности за убийството

В съдебна зала днес ще влезе и Здравко Дечкин, обвинен за грабеж, довел до смъртта на бизнесдамата от Пловдив Виолета Балабанова. В следобедните часове ще се проведе разпоредително заседание по казуса. Тогава ще стане ясно по какъв ред ще мине процеса и дали Дечкин ще признае вина. 

Припомняме, че на 30 септември 2009 година вдовицата на един от най-богатите пловдивчани от времето на прехода Виолета Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Мъж връхлита върху нея, изтръгва чантата ѝ, а след това я намушква няколкократно с нож в корема. Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената. 

17 хиляди лева и BMW x5, собственост на Балабанов, била цената, която синът на Виолета обещал на Дечкин за мократа поръчка. 

Съседи видели ранената жена и се обадили  на Спешна помощ. Пострадалата била откарана в болницата, където въпреки лекарската намеса е починала на 8 октомври 2009 година. След смъртта й Георги продал наследствените имоти, за да се разплати с кредиторите и да продължи да води предишния си начин на живот. Той не платил сумата от 17 000 лева на Дечкин, нито му прехвърлил автомобила си „БМВ Х5“. Оттогава двамата спрели да подържат отношения. 

Пръстовите отпечатъци на Дечкин са били открити на входната врата на Виолета. Следите се намерени още през 2009, ала на Дечкин е направена криминална регистрация едва през 2018, когато се води досъдебно производство срещу него за наемането на работа на непълнолетно лице. 

Обвиненият в убийство Дечкин иска у дома, съдът поряза мераците му

 

 

Изпрати новина