Жена се качи на автомобила си, след като е изпила 3 големи уискита, а полицията я спипала. Във вечерта на 10 април 2021 година в село Бенковски, началникът на Районно управление - Труд спрял за проверка жената и усетил, че тя лъха на алкохол. Последвала проба с дрегер, който отчел завидните 1,76 промила.

Жената си признала пред униформените, че е изпила около 300 мл уиски и последвал акт.  Освен това на девойката е издаден и талон за кръвна проба, но тя е отказала да го приеме и този отказ е удостоверен със собствения ѝ подпис.

Заради грубото нарушение полицията отнема свидетелството за управление на МПС на нарушителката. Оказва се обаче, че дамата въобще не била съгласна с наложената мярка, затова решава да обжалва това в съда.

Тя излага съда мотивите, че заповедта за отнемането на книжката ѝ е незаконосъобразна поради липса на компетентност на лицето, извършило проверката. Дамата посочва още, че е допуснато процесуално нарушение, поради което се иска отмяна на заповедта.

Районно управление Труд към ОДМВР Пловдив отказва да даде становище по жалбата.

Представителят на Окръжна прокуратура Пловдив разгледал жалбата ѝ, но преценил, че тя е неоснователна. Причината за това се оказва, че независимо от претендираните нарушения, шофьорката не е представила кръвен тест, който да докаже становището си.

От страна на жалбоподателката не е направено оспорване на акта за установяване на административно нарушение и не е поискано откриване на производство по оспорване по реда на чл.193, ал.1 ГПК. В този смисъл не следва да бъде разглеждано и коментирано възражението за липса на компетентност на органа, извършил проверката“, посочват от съда.

Магистратите са категорични, че оспорената заповед е издадена в предвидената от закона писмена форма, съдържа мотиви и всички други изискуеми реквизити. Отказът да се получи талона за медицинско изследване и това, че В. така и не прави кръвна проба пък представляват израз на собствената воля на жалбоподателката, смята още съдът.  

Ако жалбоподателката е била убедена в собствената си правота относно неправилното отчитане на пробата и констатацията, че е лъхала на алкохол, то е следвало задължително да извърши медицинско изследване, за да може да докаже грешката на контролния орган и да проведе успешно защитата си“, мотивират се органите на правосъдието.

В крайна сметка извършената служебна проверка на оспорената заповед констатира, че тя е законосъобразна - издадена от компетентен орган, в предвидената от закона форма, при спазване на административнопроизводствените правила и в съответствие с целта на закона. Предвид всичко изложено до тук съдът намира, че жалбата е неоснователна и я отхвърля. А решението на магистратите е окончателно.