Младо момче на 20 години, със сълзи на очи, се разкая пред Пловдивския окръжен съд и призна вината си по обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа край село Царацово. Неясни маневри  на зигзаг от страна на обвиняемия Георги Генчев и загуба на контрол над автомобила са довели до загубата на приятеля му Никола Николов, който към онзи момент е бил на 15 години.  Вследствие на катастрофата е била причинена средна телесна повреда на друг пасажер в автомобила- Илия К.

Инцидентът е станал на 12 ноември 2021. Генчев и четиримата му приятели, сред които и починалият Николов и пострадалият Илия К.  са тръгнали от Съединение към Пловдив, за да вечерят. След като са тръгнали да се прибират , по пътя към Съединение Генчев, който имал книжка от 18 дни, решил да предприема неясни маневри на зигзаг, вследствие, на което изгубил контрол над автомобила и се ударил в трактор, паркиран вляво от пътното платно. Автомобилът полетял във въздуха, завъртял се, като преди това се ударил и в сграда- лаборатория край пловдивското село Царацово. Същият автомобил се приземил в двора на имота по таван.

По време на това починалият  Николов е изпаднал от автомобила и се е ударил в бетонна стена. В резултат на това е получил множество увреждания, а черепно мозъчната травма е довела до смъртта му . Наранявания са получили всички пътници в колата , включително и водачът Генчев, като на Илия му е била счупена лопатка, което е довело до средната телесна повреда.

Предвид това, че за подобен род престъпление законът предвижда наказание от 3 до 15 години лишаване от свобода, представителят  на прокуратурата поиска присъда с превес на смекчаващите обстоятелства и след редукцията тя да бъде 3 години лишаване от свобода при първоначален общ режим . Тя пледира и за отнемане на книжката в срок по-висок от присъдата. 

Адвокат Васил Василев, който беше защитник на 20-годишния обвиняем поиска от съда условна присъда, защото момчето е преживло катастрофата тежко, като дори Генчев посещава психотерапевт към този момент.

Така съдът реши присъдата на Георги Генчев да е 2 години и 4 месеца условно с 4 години изпитателен срок, след редукция на наказанието.  Магистратите взеха предвид чистото съдебно минало на момчето, трудовата му ангажираност, добрите характеристични данни, разкаянието и признатите факти от обвинителния акт. Другите причини за налагане на условна присъда са, че 20-годишният не е бил употребил алкохол по време на инцидента, наркотици и не е избягал от произшествието. Георги няма да има право да управлява МПС за срок от 4 години.

Защитата на частните обвинители по делото адвокат- Пламен Бонев заяви, че ще обжалва присъдата.