Директорката на Басейнова дирекция- Пловдив Цветелина Кънева остава в ареста. Това постанови Специализираният наказателен съд, където днес се гледаше мярката й за неотклонение. Тя е подала молба за изменение на мярката й, тъй като са изминали два месеца от задържането й. Магистратите обаче, не уважиха исканията й с мотивите, че все още има опасност от извършване на друго престъпление.

Цветелина Кънева , юрисконсултът на ведомството и Георги Какалов бяха задържани на 28 февруари по време на акция на Специализиранат прокуратура, съвместно с КПКОНПИ и със съдействието на ОДМВР-Пловдив и СДВР.

Тримата са обвинени за това, че от май 2018 година, с цел финансово облагодетелстване, неправомерно издавали срещу подкупи разрешителни за сондажи на животновъди. По указание на директора Цветелина Кънева, подчиненият й юрисконсулт и други служители, извършвали масирани проверки в района на дирекцията за незаконни сондажи, и по-специално - на производители на водоплаващи птици.

При установени нередности юрисконсултът насочвал нарушителите към определена от общинския съветник хидрогеоложка фирма, която да извърши обследване, да проектира и да изготви документи по узаконяване на сондажите. За „услугата“ по узаконяването били искани и получавани по 8 000 лева, вместо взиманите от другите хидрогеоложки фирми в региона 3000 лева.

Ако входирани в Басейновата дирекция документи за сондаж били изготвени от друга фирма, директорката разпореждала преписката да бъде забавена, като инвеститорът бъде насочен към „правилната“ хидрогеоложка фирма.

Установени са случаи, в които участниците в групата са прикривали явни нарушения, които е трябвало да бъдат санкционирани. В тази връзка планирани или започнати от служители в Басейновата дирекция проверки са били спирани от директора Цветелина Кънева.

Междувременно Цветелина Кънева бе уволнена, а делото по отстраняването й в Пловдив бе прекратено. Още на 9 март екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро е разписал молбата й за освобождаване.

Шефката на Басейнова дирекция в Пловдив вече е уволнена, прекратиха делото по отстраняванеСрещу нея има повдигнати две обвинения

Шефката на Басейнова дирекция и още двама в ареста за корупционни схемиСрещу тях е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група