Глоба, липса на свидетели и експертиза, белязаха делото срещу четиримата мъже, обвинени в нападението и грабена на сестрата на цар Киро – Марийка Илиева. Марин Петров, Йордан Станчев, Александър Данев и Александър Кочев за пореден път се изправиха пред съда.

Петима свидетели отново липсваха, липсваше и вещото лице. Оказа се, че експертът все още не е изготвил заключението си, поради лични и здравословни причини. Що се отнася до свидетелите – повечето са извън България. Това наложи да им бъдат прочетени показанията им, дадени в предходни заседания пред друг съдебен състав.

В заседанието все пак се появи един от повиканите свидетели. Христо Мурджев е мъжът, от когото Йордан Станчев е закупил колата, с която са извършили престъплението.

„Станчев не го познавах. Видях го за пръв път при нотариуса. Аз реших, че искам да си купя БМВ и пуснах обява, че правя бартер с моя мерцедес. Обади ми се близък от Йоаким Груево – Карабей. Каза, че има кола и хора, които са готови за бартера. Отидох на кафе с тях. Бяхме аз, Карабей и две момчета – братя. Разбрахме се, дадоха ключовете, аз дадох моите и си стиснахме ръцете. След седмица пак се видях с братята  в Пловдив, дадох им парите и тръгнах за Павликени.Там се започнах със Станчев. Двете момчета са му били синове. Минахме през нотариус и се разделихме”, разказа Мурджев. По време на показанията му, близка на потърпевшата Марийка – Парашкева Маркова, на няколко пъти подсказваше имена и факти на Христо.

Това накара съдът да наложи санкция на жената в размер на 200 лева  за нарушаване на реда в залата. Зароди се спор между председателя на състава и наказаната, относно вината.

„Нямам пари, от къде да ги взема”, пита Маркова, добавяйки, че е бедна жена. Последва още едно предупреждение.

Разпита на Мурджев продължи с въпроси, свързани с познанството му с Марийка Илиева – потърпевшата.

„Познавам клана Рашкови. Заможни хора, имат фабрики, бизнес. Цялото семейство има пари. Марийка обаче не я познавам. Виждал съм я един, два пъти. Синът ми се има повече с тях, но той сега го няма. Работи в Испания и в Англия. Рядко си идва”, допълни мъжът.

Заседанието ще продължи отново на 10 април. Тогава ще бъде разпитан тайният свидетел, а делото ще се проведе при закрити врати.

От трима адвокати, ни един! Отново отложиха делото за грабежа на сестрата на Цар КирилЕдин от обвиняемите бе на косъм от припадане, поливаха го с вода

Както TrafficNews.bg съобщи на 27 срещу 28 май 2017 г. в Йоаким Груево Марин Петров, Александър Кочев  и Александър Данев, влезли в дома на 71-годишната жена. Наблизо, в лек автомобил, ги чакал  Йордан Станчев. Той предварително бил събрал информация от свой познат за живущите в дома и навиците на пострадалата.  

Преди да влязат в къщата, тримата си сложили черни маски и ръкавици, като взели със себе си електрошокова палка, свински опашки и черно тиксо.

Същата вечер, към 23:30 часа, те прескочили оградата и проникнали в къщата. Първоначално влезли в една от стаите, където спял племеникът на пострадалата жена. Един от обвиняемите го ударил в тила с юмруци, а другият му вързал краката със свински опашки и въже, както и му сложили тиксо на устата. След това влезли в стаята на стопанката, нанесли й побой с юмруци, удряли я с електрошокова палка, вързали краката и ръцете й с тиксо, като през това време я питали къде се намират златото и парите и ровели из шкафовете и гардеробите в къщата. Жената успяла да им каже, че има 300 лева в чантичка, която те намерили и от която взели парите. Малко по-късно обвиняемите сами открили в дома няколко кутии, от шоколадови бонбони и бисквити, в които имало златни накити,  които взели. След това напуснали дома, като прескочили оградата на къщата и се качили в автомобила на Йордан.

Малко след края на Йоаким Груево, в гориста местност, отбили автомобила, поставили в найлонова торба ръкавиците, маските и тиксото и ги заровили в земята. По пътя изхвърлили телефонните апарати и електрошоковата палка. Разпределили златните украшения на четири равни купчини, като всеки от тях взел по една, след което се разпръснали.

По делото е установено, че четиримата обвиняеми са отнели  множество златни медальони с нанизани златни монети, кехлибарени топчета, златни синджири с висулки, с религиозни и други изображения, мъжки златни синджири, златна корона с голям червен камък по средата и малки камъни около него, златни гривни, златни монети, златни обици, златни гердани, 40 златни английски лири и други украшения - на обща стойност 457 352 лева.

Четиримата обвиняеми са с мярка за неотклонение "задържане под стража" и се намират в Затвора в Пловдив.