Пловдивският апелативен съд върна в ареста полицаите Стефан Модев и Петър Атанасов, обвинени в грабеж и изнудване. Магистратите отмениха определението на Окръжен съд - Пловдив, с което е била изменена мярката за неотклонение на полицаите   от „задържане под стража“ в „домашен арест“, като  ги зад решетките.

Против определението в съда е постъпил частен протест от Окръжна прокуратура - Пловдив, в който се настоява двамата подсъдими да останат с мярка за неотклонение  „задържане под стража“.

Апелативните магистрати смятат, че не е достатъчно въз основа само на един аргумент - заради приключване на съдебното следствие, и по-конкретно, защото всички свидетели по делото били разпитани и нямало опасност подсъдимите да им въздействат, да се променя мярката на полицаите от „задържане под стража“ в „домашен арест“.

Първоинстанционният съд не е акцентирал върху факта, че срещу двамата подсъдими се води и друго наказателно производство отново за грабеж на цигари в съучастие и пак в качеството им на полицейски служители, а срещу Модев и за подкуп от 20 000 лв. посредством злоупотреба със служебно положение. Според съдебната практика наличието на друго висящо наказателно производство, следва да се разглежда като лоша характеристика за личността на обвиняемия, която във всички случаи следва да се отчете при определяне на вида на мярката за неотклонение и за извод за наличие на реална опасност от извършване на престъпление.

Апелативните съдии смятат, че срокът на задържането под стража на двамата подсъдими  не е прекомерен, нито неразумен по стандартите на наказателния закон,  както с оглед на предмета и тежестта на обвинението и сложността на делото, така и предвид на процесуалното му развитие.

Стефан Модев и Петър Атанасов са обвинени в това, че в съучастие с неизвестен извършител, са отнели 5 000 кутии цигари, „Busi-nees royals" на обща стойност 37 500 лева, 1 500 евро, 200 турски лири, 960 лева и кожен калъф за документи.

Стойността на всички отнети вещи е 41 500 лева , като грабежът е в големи размери и е извършен чрез сила и сплашване. В момента на деянието Атанасов бил служител на ОД на МВР-Пловдив.

Търговецът бил хванат от Атанасов и Модев да превозва цигари в района на парк "Лаута" през декември 2016. Когато стигнал до кръстовище до парк „Лаута", спрял на светофар. Обвиняемите имали предварителна информация за  превозва , поради което спрели автомобила и го отклонили за проверка в парка. Там разпоредили на водача да слезе, поставили му белезници на ръцете и го заплашили, че ако не им се подчинява ще влезе в затвора. През това време на мястото  пристигнал друг автомобил, марка  „Фолксваген Пасат", в който натоварили 5 000 кутии цигари без бандерол от буса, като в претоварването помагало неустановено по делото лице. Взели и чантата с парите на търговеца. 

На 15 март 2017 г. ограбеният мъж бил призован да се яви в РУ на МВР-Раковски, като преди това шефът на РУ- Раковски, заедно с Модев и Колев, се били договорили да го извикат, за да му съобщят, че знаели за наличието на голямо количество цигари без бандерол в микробуса му. Те му показали снимка, обяснили, че „работата е сериозна" и поискали 20 000 лева, за да не предприемат спрямо него законови мерки. Уговорено било парите да бъдат предадени на полски път край пловдивското село Войводиново. Там Модев чакал в черен джип. Взел парите от свидетел, изпратен от пострадалия, скъсал снимката и му казала да си върви. 

Два месеца по-късно, в края на май 2017 двамата са нападнали Ерхан Хакков в склад на "Кукленско шосе", завързали са го с белезници и са взели цялата стока, която е била натоварена в буса му - 75 мастербокса контрабандни цигари на стойност близо 300 000 лева. Стоката била претоварена в буса на Борислав Борисов, който в следващите дни започнал да разпродава цигарите. 

В момента делото е в съдебната фаза. За това апелативните магистрати смятат, че двамата подсъдими полицаи остават в ареста.    Определението е окончателно.