Съдът остави в ареста Събка Рашкова, която бе заловена с повече от 2 кг хероин. Според съдебния състав са налице всички предпоставки за взимане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. В съда бяха представени епикризи, които доказват здравословното състояние на Рашкова, която била с дискова херния и страдала от депресия. Вследствие на това приемала и медикаменти. Оказа се обаче, че документите са от 2015 година, а съдебния състав прецени, че липсват конкретни данни за състоянието на Рашкова към настоящия момент. Прокуратурата изтъкна, че са налице доказателства за извършеното престъпление, включително направените от Рашкова самопризнания, макар и частични. При обиска са открити общо 2 килограма и 54 грама хероин, като изчислената стойност на наркотика е общо 168 921 лева.

„Макар да няма данни дали Рашкова е наркозависима, никой не държи такова количество за лична употреба. Повече от ясно е, че е го е купила, за да продава“, каза прокурорът.

Според него самото държание на наркотика обуславя висока обществена опасност, а, ако бъде пусната на свобода, Рашкова може да се опита да повлияе на разследването.

На различно мнение бе адвокатът на Рашкова, която поиска и по-лека мярка. Тя каза, че от самото начало клиентката й е оказала пълно съдействие на органите на реда и сама е показала къде държи наркотика. Макар епикризите да са били от 2015 година, свидетелските показания на племенника й потвърждавали, че тя страда от депресия и взима тежки медикаменти. Самата Събка каза пред магистратите, че много съжалява за стореното и помоли за по-лека мярка. Съдът обаче счете, че са налице всички законови предпоставки, за да я остави в ареста. Според магистратите се касае за тежко умишлено престъпление, а наказанието, което я грози, е от 5 до 15 години затвор и от 20 до 100 хил. лв. глоба. 

Припомняме, че Събка племенникът й Георги бяха задържани при операция на полицията. Наркотикът е открит в колан, който е носела Рашкова. Двамата се занимавали от няколко месеца с търговия с дрога. Хероинът е внесен от Турция. Той е бил закупен от южната ни съседка и прекаран през граница от дъщерята на Цар Киро. Щом пристигнала в Свиленград, Рашкова влязла в местно казино и се обадила на Георги да дойде да я вземе..

Двамата са били следени от полиция, който са спрели колата на жената на пловдивски булевард. Направен е обиск, при който е открит наркотика. Той бил скрит в колана на Събка.

В хода на бързото производство са направени две експертизи, като едната е установила безспорно, че държаното вещество е хероин. Другата установила процентното съдържание на активното вещество в отделните пакети, като в по-голямата част от тях то е 38.8 %.