Делото срещу шофьора, който блъсна и уби жена на пешеходна пътека в Пловдив ще протече по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица. Това стана ясно по време на разпоредителното заседание вчера в Пловдивския окръжен съд. Делото стартира от втория път, след като в края на януари обвинението беше върнато на прокуратурата за поправка.

Подсъдим по делото е 54-годишният Тодор Марков, който по непредпазливост е причинил смъртта на 65-годишната Мария Георгиева, като я е блъснал на пешеходна пътека.

Инцидентът се случи около 18:00 часа на 28 ноември 2022 година, на кръстовището на ул. „Солунска” и ул. „Ружа” в ЖК „Христо Смирненски”. В същия ден валяло дъжд и пътят бил мокър, а видимостта намалена. Тодор Марков работил като шофьор и управлявал поверения му служебен бус „Мерцедес Спринтер”. По това време Мария Георгиева тръгнала да пресича на пешеходна пътека, а товарният автомобил бил на около 70 метра от нея. Марков се движил със скорост от около 45 км./ч, но не видял жената и не намалил скоростта. Забелязал я в последния момент и набил спирачка, непосредствено преди удара, но не могъл да го предотврати. Според автотехническата експертиза бусът е блъснал пешеходката със скорост 40 км./ч. Жената починала на 6 декември същата година от нанесената тежка гръдна травма.

Направените на шофьора тестове за алкохол и наркотици реагирали положително на амфетамин, но кръвната проба е показала отрицателен резултат.