Разбиха канал за мигранти, 58-годишна жена от Хасково с дебело досие била тартор. Арестувани са още двамата шофьори, координатор и организаторката на канала, която се занимава от 1999 г. с каналджийство. 

Шофьорите са задържани с 15 афганистанци в Бургас. 

Интересното в схемата е, че е бил наеман и екскорт - една кола се е движела пред колите с мигрантите, за да "прочиства" пътя от полиция, и една отзад.

По време на пътуването са си разменяли местата, разкри ст. комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас.

Таксата за каналджиите била средно по 500 евро на мигрант.

Голяма част от криминалния контингент, занимаващ се с кражби, се е преориентирал към трафик на бежанци заради лесната и бърза печалба, коментират разследващите.

На шофьорите, например, са предлагани, по 3500 лв. на курс, обясни Иван Кирков - адм. ръководител на РО-Бургас.  

Районна прокуратура-Бургас привлече към наказателна отговорност жена и трима мъже, на които са повдигнати обвинения за противозаконно подпомагане на 15 граждани на Афганистан да преминат през територията на страната, като обвиняемите са целели да получат облага за себе си. Престъпните деяния са осъществени на 18.12.2021 г. и на 19.12.2021 г. в Бургас. Обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност, като всеки от тях е имал определена роля в организацията и самото превозване на чуждите граждани.

Жената е действала в ролята на подбудител и помагач, склонявайки умишлено К.Х., Д.Х. и Х.Х. противозаконно да превозят 15 афганистански граждани през територията на страната. Тя е давала наставления и разпореждания на тримата мъже. Предоставяла им е и материална облага. Улеснила е извършване на престъплението, давайки съвети, разяснения за престъплението и набавяйки средства за извършването му. Жената е задържана на територията на обл. Хасково. Спрямо нея е внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Д.Х. и Х.Х. са управлявали две превозни средства, в които са превозвани чуждите граждани. Спрямо тях Районен съд-Бургас е определил мерки за неотклонение "домашен арест".

К.Х. е действал в ролята на помагач. Той е управлявал автомобил пред превозните средства, в които са били чуждите граждани. Така е спомагал да бъде избиран маршрут, по който да няма служители на реда, имащи възможност да извършат проверка. Спрямо него Районен съд-Бургас е постановил мярка за неотклонение "задържане под стража".

Подробности по случая бяха разкрити пред медиите от прокурор Иван Кирков-административен ръководител на Районна прокуратура-Бургас и старши комисар Калоян Калоянов-директор на ОД на МВР-Бургас.

Те съобщиха, че обвиняемите са действали при високо ниво на конспиративност. При превозване на чужди граждани е имало автомобили, движещи се пред и зад тях, които са променяли своите места периодично. Така са следили за служители на реда по набелязания предварително маршрут. Наемани са хора от различни населени места, пред които е трябвало да минават превозните средства с чужди граждани. Те е трябвало да сигнализират, ако забележат полицейски служители. Цялата комуникация се е извършвала в реално време.

В дома на жената са открити множество мобилни телефони, сим карти на телефонни оператори от различни балкански държави, два пистолета, както и парични суми в различни валути.

Специализираната операция по задържането на обвиняемите е проведена от служители на отдел "Криминална полиция" при ОД на МВР-Бургас и ДАНС, а действията са осъществени под надзора на Районна прокуратура- Бургас.