Ральо Ралев може да излезе от ареста срещу 3 хиляди лева гаранция. Преди дни, по време на заседание, магистратите от Специализираният съд са уважили депозираната от него молба за изменение на мярката му за неотклонение „задържане под стража” в по-лека такава, научи TrafficNews.

В жалбата Ралев и двамата му адвоката са описали здравословното му състояние, върху което се крепи и мотивната част на иска за освобождаването.

След заседание съдиите са взели решение да пуснат районния кмет от Пловдив под парична гаранция в размер на 3 хиляди лева.

В момента обаче, за да излезе на свобода, Ралев трябва да се изправи пред магистратите от Апелативния специализиран наказателен съд, тъй като прокуратурата е подала протест срещу решението на по-долната инстанция. До седмица ще стане ясна съдбата на кмета на район „Северен”.

„Не можем, а и не искаме да коментираме нищо около случая на господин Ралев. Това е негово решение, както и на семейството му. Когато той е готов, ще направим изявление пред медиите”, заяви пред наш репортер един от защитниците на Ралев – адвокат Сузана Алепова. 

Медията ни научи още, че ако районният кмет бъде освободен, веднага ще последва иск от страна на спецпрокуратурата за отстраняването му от длъжност.

Припомняме, че малко след като беше задържан Ралев твърдеше, че е свалил близо 6 килограма за седмица, защото стресът за него бил много голям. 

На 22 август изтича и срокът на втората поред депозирана молба за неплатен отпуск от страна на Ралев. В момента временно изпълняващ длъжността кмет на район „Северен” е Лариса Кътова. До ареста на Ралев тя бе негова дясна ръка и зам.-кмет от квотата на ГЕРБ.

Ако не бъде освободен от ареста, Ралев има право да удължи отпуска си с още един месец. В момента той все още се води кмет на район „Северен”, а от прокуратурата не са поискали отстраняването му.

Припомняме, че Ралев бе задържан по обвинение в корупция. Според прокуратурата строителен предприемач в Пловдив бил изнудван за 60 000 лева, за да му бъде издадено строително разрешение от район Северен. Заедно с Ралев бе арестуван и посредникът, който е получил белязаните пари - карловският бизнесмен Иван Делевски. 

Както TrafficNews вече ви съобщи, терасата от 750 кв.м с джакузита, японски градини и беседки в луксозния апартамент на Ральо Ралев центъра на Пловдив се оказа незаконна. Апартаментът  от 250 кв.м  се води на името на бащата на арестувания районен кмет, а общата му площ, заедно с терасата,  е от близо декар.

Преди три дни от Община Пловдив съобщиха за TrafficNews, че е назначена проверка, като след нея ще се проведат всички действия, описани в законовите разпоредби.  

Очаква се проверката да установи незаконното строителство на покрива на сградата, която е обща част.  След това действията, описани в закона са ясни -  всички „подобрения” по покрива трябва да бъдат премахнати, или ако има възможност - „да бъдат узаконени”.

Луксозната хасиенда на Ральо Ралев незаконна! Ще бутнат ли японските градини и джакузитата от покрива?От строителния надзор заявиха, че няма проект за преустройство на терасата, градските власти – проверяват