Разследващият полицай от Икономическа полиция  Ненсислав Велчев, който открадна  26 000 лева, иззети като веществени доказателства, е пуснат от ареста, научи TrafficNews. Прокуратурата е наложила на 32-годишния дознател мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер от 5 хиляди лева.

Той беше задържан и привлечен като обвиняем за това, че  в периода 5 ноември 2021 г. - 22 май 2023 г. докато е бил старши разследващ полицай в сектор „Разследване на икономическа престъпления“ при ОД на МВР – Пловдив, е присвоил сумата от 26 000 лева, представляващи веществени доказателства  по досъдебно производство по описа на отдел „Икономическа полиция“, поверени му да ги пази. Така дознателят е извършил престъпление по чл. 201 ал. 1 от Наказателния кодекс, като по този член предвиденото наказание за Велчев е до осем години лишаване от свобода.

В началото на месец ноември 2021 г. полицаят взел от трезора на сектор „Икономическа полиция“ сумата от 26 000 лева. Парите били иззети като веществени доказателства по досъдебно производство, по което той водел разследването. Впоследствие, след като досъдебното производство е било прекратено,  наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура – Пловдив с постановление разпоредил връщането на парите собственика им. Велчев не върнал сумата и давал уклончиви отговори защо не е изпълнил разпореждането на наблюдаващия прокурор. На 22 май 2023 г. 32-годишният мъж е напуснал системата на МВР по собствено желание. 

В хода на извършена проверка по случая бившият дознател е бил призован в сектор „Икономическа полиция“ да даде обяснения за липсата на парите. Вместо това, на 30 май 2023 г., той се опитал да напусне страната в посока към Нидерландия, но е засечен на летище София и задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. Действията по разследването продължава.