Освободиха от ареста Рамзи Ябанджъ, арестуван заедно с родителите си за пране на пари от търговия с фалшификати на известни марки маратонки. Младият мъж е с изменена мярка за неотклонение, научи TrafficNews.

По искане на защитата Ябаджъ се е изправил пред Окръжен съд преди седмица, с искане да бъде освободен от ареста. Медията ни научи, че по делото са постъпили нови обстоятелства, които са допринесли за изменение на мярката на пловдивчанина. Окръжен съд му е наложил "домашен арест", като мотиви за решението са били чистото съдебно минало на Ябанджъ, добрите му характеристични данни, както и факта, че за пореден път ще става баща. Той трябва да се грижи за жена си, която е с влошено психично състояние. Като най-важно обстоятелство е, че младият мъж е направил самопризнания, научи още наш репоретр. 

Рамзи Ябанджъ вече си е у дома, след като прокуратурата под тепетата не е протестирала решението на Окръжен съд.

Както TrafficNews съобщи, депо натъпкано с ментета на две от най-продаваните спортни марки - "Адидас" и "Найк", бе разбито от пловдивската полиция на 22 януари. В него е открит тайник, в който се влизало през подвижна стена в магазин за обувки и спортни облекла. Тя се е отваряла със специален чип. Оттук фалшификатите са разпределяли към различни градове в страната, като за целта били използвали услугите на спедиторска фирма.

Сред престъпниците имало лице, което отговаряло за склада. След получаване на поръчка, подставени лица изпращали пратките по спедиторска фирма. Парите се привеждали по сметка, а оттам средствата се теглели от физически лица. 

Братята Ябанджъ изпирали парите от схемата, влагайки ги недвижимо имущество. Техни са две от луксозните кооперации на улица „Искра” в Столипиново. Част от незаконно придобитите пари от схемата са бил „наливани” в сватбения дом на улица „Владая”, собственост на Ремзи и Исмаил Ябанджъ. 

По време на акцията, в склада на булевард „6 септември”, органите на реда са открили 131 кашона с по 25 чифта във всеки или общо 3500 обувки. Обискиран е бил и гараж, собственост на Ремзи в Тракия. Там са открити още 4000 артикулиа – дрехи и обувки. Всички имитиращи световни брандове. По данни на прокуратурата, маратонките се продавали за 40-50 лева. 

Кланът Ябанджъ използвали социално слаби за "мулета", заличавали ловко следите сиПо данни на прокуратурата маратонките били пласирани за по 40-50 лева чифта

Вече месец и половина няма следа от Исмаил Ябанджъ. Той е обявен за издирване. Медията ни научи още, че въпреки търсенето на мъжа, в дома му не е пристигала призовка от разследващите. По време на едно от заседанията, в които се гледаше мерките за неотклонение на семейство Ябанджъ, защитата на Рамзи съобщи официално, че Исмаил е в Турция. В Южната ни съседка се лекува детето на издирвания брат.

Исмаил заявил пред семейството си, че в рамките на седмица ще се прибере в България и сам ще съдейства на разследващите. 

Въпреки обещанията: Над месец няма следа от Исмаил Ябанджъ, прал парите от контрабандата"Изпраните” от дейността на фамилията пари са на стойност 600 хиляди лева