Делото срещу бившия началник на КОЦ-Пловдив влезе в Апелативен съд. По-рано днес бяха разпитани тримата ключови свидетели по обвинението срещу Красимир Вальов.

Припомняме, че ексшефът на Онкодиспандера бе обвинен, че на 31 август 2016 г., като управител на КОЦ - Пловдив, не е положил достатъчно грижи за възложената му работа, като без да проведе пазарни консултации, без да потърси съвети от независими експерти или органи или от участници на пазара за цените на томографите, е открил обществена поръчка с предмет: „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 32-срезов компютърен томограф за нуждите на „КОЦ – Пловдив ЕООД“ с прогнозна стойност 950 000 лева без ДДС. Окръжният съд го призна за невинен, но прокуратурата внесе протест срещу решението.

Пред магистратите отново се изправиха собственикът на „Меркурий Комершъл” Боян Русев, счетоводителката Елисавета Мелева и техникът, обслужвал скенерите на фирмата. От показанията на Русев стана ясно, че фирмата, продължава да поддържа съоръжението, закупено от КОЦ. Въпреки че подобни изисквания не са били залегнали в обществената поръчка, „Меркурий Комерсиал" подписала анекс към договора, с който се съгласява да предоставя безвъзмездно части за апарата в продължение на 36 месеца. Русев не можа да отговори на въпросите, поставени от прокурор Перпелов съдия Стойнова, дали в крайна сметка компанията е на печалба след продажбата на въпросния скенер.

Основните въпроси, които се повдигаха по време на трите разпита, бяха свързани с документацията, подадена преди и след спечелване на поръчката от страна на фирмата. Свидетелката Мелева, която движела документите, свързани с обществените поръчки, бе категорична, че след като „Меркурий Комерсиал” била одобрена за фирма изпълнител, от деловодството на КОЦ и поискали допълнителен документ. Ставало дума за обяснителна записка, в която се посочват параметрите на уреда, както и обстоятелството, че е подходящ за хора с онкологични заболявания. И счетоводителката, и началникът споделиха, че обикновено спецификации на уредите били искани по време на провеждане на конкурса. В този обаче такива изисквания нямало.

Въпросната записка е приложена и към материалите по делото, но с различна дата. Мелева категорично отрече да е издавала документа със задна дата, нито пък да го е предоставяла преди края на обществената поръчка.

„Спомням си ясно, че когато Серафимов дойде в офиса, за да го подпише, коментирахме и обществения отзвук след конкурса”, разказа тя пред съда. И допълни, че помолила него да положи подписа си, тъй като трите жени, с които разговаряла в КОЦ-Пловдив я посъветвали записката да бъде подписана от инженер.

Счетоводителката не можа да обясни защо документът е с различна дата, нито пък защо не е уведомила началника си за поисканата документация.  Тя заяви, че никой, освен нея самата няма достъп до компютъра й и не би могъл да издаде нов документ на хартиен носител.

Защитата на Вальов в лицето на адвокат Вълканов отправи един единствен въпрос към свидетелите – дали са познавали клиента му или са имали каквито и да било отношения с него преди конкурса. Въпреки че и тримата отрекоха да са го познавали, стана ясно, че фирмата, управлявана от сина на Русев е предоставяла услуги на КОЦ в миналото.