Арменецът Сергей Харутюнян, който бе арестуван за стрелба по пловдивчанина Атанас Карастойков, даде пълни обяснения пред Окръжен съд - Пловдив. Срещу него са повдигнати две обвинения – опит за убийство и държане на пистолет и боеприпаси без разрешение. По време на заседанието стана ясно, че срещу Харутюнян има и трето обвинение – увреждане на чужда вещ автомобил. Става дума за джипът, който бе пробит от куршумите.

Сергей Харутюнян сам пожела да даде обяснения както за стрелбата, така и боя пред пловдивския клуб, станал 3 месеца по-рано.

Припомняме, че в началото на април 2018 година Артур и негови сънародници се опитали да влязат пияни в голям нощен клуб в центъра, като паркирали джипа си буквално пред вратите на заведението. Охраната на клуба обаче отказала да ги допусне и те влезли в стълкновение с охранителите. При сблъсъка е била счупена челюстта на Артур. В последствие арменците са отправяли заплахи и предупреждения към управата на клуба и собствениците на охранителната фирма.

Освен това са поискали и 40 хиляди евро за поруганата си чест. Изнудването не минало и затова очевидно арменците преминали към физическа саморазправа.

Арменецът, стрелял по портиер на нощен клуб в Пловдив, официално се сдоби с обвинение

„Аз, Артур, Големия Арман и Малкия Арман празнувахме. Към 4:00 часа решихме да отидем наклуб. Аз шофирах черен джип, който паркирах до входа на дискотеката. Тогава дойде един охранител, познаваше се с Големия Арман. Друг пък дойде при мен и каза да махна колата, щял да брои до 3. След секунди усетих удар отстрани и паднах. После видях на замята Артур, а върху него охранители, които го бият.  След това Арман все камък и го хвърли по охраната. Измъкнахме се и отидохме в болница. Там разбрахме за травмата на Артур”, започна разказа си Сергей. Той добави, че не са търсили полиция или прокуратурата. След дни се видели на заведение с техен познат Златко, който познавал шефа на охраната в заведението. Той предложил да им уреди среща и така станало. 

 След няколко дни Големия Арман уреди среща с мениджъра на охранителната фирма. В офиса му, получихме уверение, че фирмата ще поеме лечението на Артур. Обещаха, че ще уволнят охранителя, който е счупил челюстта на Артур. Всичко приключи със стиснати ръце.  Уговорихме се да не пускаме жалби”, допълни Харутюнян.

На 27 юли Сергей Харутюнян заминал с жена си в Слънчев бряг. Там сестра му и зет му имали апартамент и магазини.

„С един приятел - Захраб и племенника ми отидохме до Елените. Пихме кафе, бяхме и до магазините. Седяхме до вечерта. После се върнахме в Слънчев бряг. Вечеряхме в апартамента на сестра ми. Аз, Арман, Захраб и племенникът ми отидохме на разходка. Захраб ме помоли да му дам колата – опел корсата, за да пътува. Дадох му ключовете и той тръгна. С племенника ми, Артур и Арман отидохме в склада, който е в същия жилищен комплекс, където е апартамента. Играхме карти и пихме. Не сме излизали. Около 4:00 часа си легнахме в склада, само Артур си тръгна. На следващия ден станахме и се качихме в апартамента, после бях на басейна”, заяви Сергей. В следобедните часове той е бил арестуван. На място са ми били направени обиски, претърсвания на корсата и апартамента, както и са му били взети натривки.

„Не помня, но с един и същ тампон ми взеха пробите. След малко ми взеха и такива от косата и веждите. При обиска бяха само двама цивилни, а в апартамента имаше и някакви охранители. Колата не видях какво взимат. В Пловдив ме отведоха в Трето районно. Там ми казаха да признавам, за да ми се размине. Аз не знаех за какво идва реч. Затова не съм споменавал за приятелите и познатите, както и на кой съм давал колата онази нощ”, каза още арменецът, след като бе попитан защо чак сега споменава имената на Захраб, както и че е бил в магазините в Слънчев бряг.

Сергей Харутюнян отрече да е познавал пострадалия Атанас, както и да го е търсил или заплашва. Мъжът бе категоричен, че не е видял и лицето, което ми е направило забележка за колата в деня на боя пред дискотеката.

Противоположни бяха показанията на Атанас Карастойков, срещу който е било стреляно.

„Три месеца преди престрелката дойде Сергей и още трима. Аз познавах единия от тях – Арман. Видях, че шофьорът спира неправилно джипа. Беше Сергей. Отидох и му обясних, че пречи и че трябва още малко да даде напред, за да не запуши движението. Той обаче бе неадекватен, заяждаше се, дори ме буташе. Посегна ли и стана скандала. Аз се дръпнах и му ударих шамар. Така започна и самия бой, намсиха се и други колеги. След това с момчетата от охраната си говорихме, че същите лица са познати сред клубовете с това, че правят проблеми и се бият. Три дни след боя ми се обади непознат. Беше с арменски акцент и ме заплаши, че ще ме намери. Обади ми се и още един от групата – Арман. Попита ме за колегите ми, които бяха на смяна в нощта на боя. Каза, че ще разберат кои са и ще им извадят червата. От други познати научих, че Сергей е разпитвал за мен – къде и с кой живея, подробности за мен и живота ми. Научих още, че са заплашвали и изнудвали шефовете ми. Искали са от управителя на фирмата да ме предаде на тях, за да си отмъстят.

Така на 29 юли, около 4:00 часа се прибирах. Бях с джипа на жена ми. Пред дома ми в Кършияка паркирах на тротоара. Слязох и отидох да си взема храната от задната седалка. Отваряйки задна лява врата на колата чух стъпки, като тичане. Обърнах се и видях човек с пистолет. Стреля два пъти. После се приближи още към мен. Пак насочи оръжието и пак стреля. Беше Сергей, познах го по походката и телосложението, които са специфични. Беше с качулка, тъмни дрехи и маска или кърпа. Той побягна в посока булевард „Дунав”. Аз повиках полиция и линейка. Кървях. Отведоха ме в полицията, дадох показания, а от там в Спешното. Лекарите ми казаха, че куршумът е минал на милиметри от артерията. На следващия ден с полицията бяхме на оглед. Колата беше надупчена на ниво гърдите ми, както и гумата, разказа Карастойков. Той бе провокиран от защитата на Сергей да каже дали е осъждан, на който въпрос отговор не бе даден. Атаката на защитата бе насочена към самите рани и преживяното, както и за работата на младия мъж. Той бе разпитван дали е имал и други конфликти с клиенти, както и дали е давал обяснения за други случаи на бой.

Заседанието продължава с разпита на още двама свидетели по делото.

Снимка: Архив